Al jaren voeren Noord- en Zuid-Korea een propagandaoorlog uit met ballonnen, vaak gevuld met propagandamateriaal. Maar nu heeft Pyongyang een nieuwe lading bedacht voor de ballonnen: afval.
Bron: Telegraaf
Vandaag om 08:47
Zuid-Koreaanse media melden namelijk dat er vanuit het noorden zowat honderd ballonnen zijn losgelaten waaronder een zak hangt, die weer vol zit met uitwerpselen, lege batterijen, toiletpapier, peuken en andere soorten restafval. Het bijgevoegde propagandamateriaal zet de Amerikanen en de Zuid-Koreaanse overheid weg als ‘vuilnis’.
Het is voor het eerst sinds 2016 dat Noord-Korea dit soort vuiligheid uithaalt. De ballonnen zijn op verschillende plaatsen in Zuid-Korea neergekomen, zowel dicht bij de grens als verder naar het zuiden. Seoul heeft de noorderburen opgeroepen om direct te stoppen met deze “inhumane en vulgaire” acties. De Zuid-Koreaanse politie doet samen met het leger nu onderzoek naar de ‘drekballonnen’ en raadt af om ze aan te raken.
Volgens Pyongyang is de actie simpelweg een reactie op ballonnen die vanuit Zuid-Korea werden losgelaten richting het noorden. Activisten laten regelmatig propagandaballonnen los, om het regime van de Kims te ondermijnen. Onder die ballonnen hangen bijvoorbeeld propagandaposters, snacks, cd’s of usb-sticks met K-pop of Zuid-Koreaanse televisieseries. Het over-en-weer sturen van ballonnen wordt door experts gezien als een actie met weinig risico.
(Lees verder onder de foto)
Satellietlancering
Na een mislukte satellietlancering door Pyongyang besloot Seoul ook om de luidsprekers aan de grens weer aan te zetten. Die zenden 24/7 propaganda én K-pop de zwaar bewaakte grens tussen de beide Korea’s over. Dit soort propaganda-acties nemen met name toe als de spanningen tussen Noord en Zuid oplopen. Beide landen geloven dat dergelijke acties demoraliserend werken bij de tegenpartij. Op het bezit van K-pop staat in Noord-Korea een straf van twaalf jaar harde arbeid.
De beide landen leven sinds het einde van de Koreaanse Oorlog in 1953 op voet van oorlog. Aan beide kanten van de grens staan duizenden militairen klaar, voor het geval dat. Begin dit jaar besloot de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un dat hereniging met het zuiden “geen doel” meer is en dat Seoul “staatsvijand nummer 1” is. Ondertussen tracht Zuid-Korea de banden aan te halen met zowel Japan als China. Zowel Seoul, Tokio als Beijing willen een Koreaans schiereiland vrij van kernwapens, wat tot woedende reacties leidde in Pyongyang.