© NatUlrich – Fotolia, BLG

Onderzoekers van het Rega Instituut (KU Leuven) vonden restanten van het mazelenvirus in het Leuvense rioolwater. In België werden dit jaar al 153 gevallen vastgesteld, waarvan 51 in Vlaanderen.

Anton Goegebeur en Maarten De Cock

Het Rega Instituut onderzoekt sinds begin dit jaar het rioolwater uit Leuven en Brussel. In maart testte het rioolwater van Brussel positief op het mazelenvirus, maar in Leuven werd het virus tot nu toe niet gevonden. “In die vijf maanden van screenen was het resultaat altijd negatief, maar midden mei werd het staal plots positief”, zegt onderzoeker Elke Wollants. “De betreffende burgemeesters en de huisartsen werden op de hoogte gebracht.”

In de omgeving van Leuven werd dit jaar één patiënt gediagnosticeerd met mazelen. Dat het virus in het rioolwater werd aangetroffen, wijst volgens Wollants op meerdere infecties. Hoeveel het er dan precies zouden zijn en waar de besmettingen zich bevinden, is moeilijk in te schatten. Wel is duidelijk dat het om dezelfde variant gaat die al in Brussel ontdekt was – genotype D8 – en die in Europa rondwaart.

LEES OOK. Mazelen en kinkhoest zijn in opmars, maar Vlaanderen mist cruciale info: “Dit is niet het moment om blind te varen”

In heel Vlaanderen werden dit jaar al 51 meldingen gedaan van mazelen, tegenover 35 vorig jaar. “In België werden dit jaar reeds 153 gevallen vastgesteld, waarvan er 59 waren gehospitaliseerd”, zegt viroloog Steven Van Gucht (Sciensano). Het gaat vaak om volwassenen en kinderen die niet gevaccineerd zijn, en hun familieleden. Soms raakt ook een crèche of school betrokken.

Vaccinatiegraad

Experts vrezen dat sinds de coronapandemie de vaccinatiebereidheid is afgenomen. Volgens Wollants kan het de opmars van mazelen mee helpen verklaren. Om uitbraken te voorkomen is een vaccinatiegraad van 95 procent nodig. In 2020, de meest recente cijfers, benaderde Vlaanderen dat percentage. Brussel en Wallonië zitten rond de 75 procent.

“De vaccinatiegraad kan zeker beter”, zegt Van Gucht. “Die is te laag om het virus tegen te houden en dat was ook al zo voor de pandemie. Toen telden we jaarlijks 50 à 100 gevallen. 2019 was een stevig jaar met 500 meldingen. Tijdens de pandemie is het bijna volledig stilgevallen. Mogelijk zien we nu een inhaalbeweging na enkele rustige jaren.”

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....