De steeds strenger wordende renovatieregels versoepelen in de toekomst, daarover zijn de onderhandelaars voor een nieuwe Vlaamse regering het eens. Het moet voor kopers van een woning allemaal haalbaar en betaalbaar blijven.
Sinds begin vorig jaar moeten kopers van een energieverslindende woning – met een energieprestatiecertificaat (EPC) E en F – die binnen de vijf jaar zodanig renoveren dat die het label C haalt. Voor wie op zoek is naar een goedkoop huis of appartement, zorgt het voor een flinke meerkost. En de regels worden de komende jaren nog strenger. Vanaf 2028 moeten ook alle woningen met een D-label worden aangepakt. In 2035 komen die met een C-label aan de beurt en vanaf 2045 die met label B.
Hogere factuur
Voor de verkiezingen lieten verschillende partijen al verstaan dat ze het systeem willen herbekijken. Het is voor velen al moeilijk om een betaalbare woning te vinden, en de klimaatverplichtingen drijven de factuur nog op. (Lees verder onder de foto)
Ook al is er nog niets afgeklopt, N-VA, Vooruit en CD&V zijn het er in de werkgroep Klimaat en Energie wel over eens dat het allemaal wel wat soepeler mag. Aan de kalender met verstrengingen wordt er wellicht niet geraakt, want door het opknappen van onze slecht geïsoleerde woningen kan veruit de grootste klimaatwinst worden geboekt, maar de toepassing van de labels zal wel minder rigoureus worden. Wie een bepaald label niet haalt, maar wel een warmtepomp heeft, zonnepanelen heeft liggen of niet verwarmt met fossiele brandstoffen zoals gas of mazout – en dus ook voor minder CO₂-uitstoot zorgt – riskeert geen sanctie.
Bouwen nog duurder
Bedoeling is om ook de steun voor renovatie op te trekken. De Vlaamse overheid geeft nu al leningen en renovatiepremies, maar zeker voor lage inkomens blijft het bijzonder moeilijk om de kost voor renovatiemaatregelen betaald te krijgen. Daarom ligt de idee op tafel om de leningen voor bepaalde groepen renteloos te maken en de inkomensgerelateerde premies op te trekken. Die premies zijn sinds de enorme inflatie-opstoot nog niet aangepast, terwijl (ver)bouwen ondertussen wel flink duurder is geworden.
Technische werkgroepen moeten de komende dagen alles nog verder uitwerken en een definitieve beslissing volgt pas later, maar dat er een versoepeling zit aan te komen, dat is wel zeker.