De parlementaire onderzoekscommissie naar seksueel misbruik in de Kerk en daarbuiten legt vandaag haar rapport neer. Daarin staan 137 aanbevelingen, waaronder de aanstelling van een commissaris voor Seksueel Grensoverschrijdend Gedrag.
“We hebben zes maanden tegen de klok gewerkt. Vandaag formuleren we 137 aanbevelingen om de strijd tegen kindermisbruik en seksueel geweld op te voeren.” Met die woorden opende Sophie De Wit (N-VA) de laatste zitting van de onderzoekscommissie naar seksueel misbruik, binnen en buiten de Kerk. Die commissie werd opgericht in de nasleep van de VRT-documentaire Godvergeten. Daarin vertelden verschillende mensen die als kind seksueel misbruikt werden door een geestelijke, hun verhaal. De reeks ging als een schokgolf door Vlaanderen, maar liet ook Wallonië niet onberoerd.
De Kamer richtte in 2010 al eens een bijzondere commissie rond het seksueel misbruik binnen de Kerk op. Maar dit maal ging het over een volwaardige onderzoekscommissie. Die moest de slachtoffers centraal stellen en de aanpak van seksueel misbruik onder de loep nemen. Ook Operatie Kelk, het gerechtelijk onderzoek dat in 2010 gevoerd naar misbruik in de katholieke Kerk, kwam daarbij nog eens aan bod. De Hoge Raad van Justitie legde daarover – met enige vertraging – een rapport voor aan de leden van de commissie. Daaruit blijkt dat er “disfuncties” zijn geweest en “indicaties” van kerkelijke druk.
Omdat er onvoldoende tijd was om dieper in te gaan op het onderzoek naar Operatie Kelk, willen de leden volgende legislatuur een nieuwe onderzoekscommissie oprichten. Specifiek rond Operatie Kelk. “Het werk is niet af. Het werk is nooit af wanneer het gaat om kindermisbruik en seksueel geweld”, benadrukt De Wit. Maar wat zijn de belangrijkste aanbevelingen die de commissie nu al formuleert?
* Het parlement moet een commissaris voor seksueel grensoverschrijdend gedrag tegen kinderen en minderjarigen aanstellen. Die heeft de leiding over een nieuw expertisecentrum dat de problematiek in de diepte moet onderzoeken.
* De afschaffing van de verjaringstermijn bij kindermisbruik moet onderzocht worden.
* Er is nood aan een algemene telefoon- en chatlijn die 24/7 beschikbaar is voor alle slachtoffers.
* 18 november moet de herdenkingsdag worden voor alle slachtoffers van seksueel geweld.
* De Kerk moet proactief optreden en daders zelf opsporen via informatie uit het archief of via een aanwijzing.
* Het aantal geseponeerde dossiers, dat is vandaag 58 procent, moet naar beneden. We moeten meer inzetten op DNA-onderzoek en nieuwe onderzoeksstrategieën.