De vrouw claimde dat ze al lang niet meer dronken was geweest. Toch was de alcoholwaarde in haar bloed twintig keer hoger dan normaal.© rr

Nadat onlangs bij een Belg het autobrouwerij-syndroom werd vastgesteld en hij daardoor vrijgesproken werd voor rijden onder invloed, is er nu ook een Canadese vrouw met dat syndroom opgedoken. Er gingen zeven ziekenhuisopnames vooraf aan haar diagnose.

Gisteren om 15:38

Op 2 april en 7 mei 2022 werd een Bruggeling tijdens politiecontroles betrapt op het rijden onder invloed. En daar was hij zelf erg door verbaasd. De man had naar eigen zeggen geen druppel alcohol op. In de politierechtbank kwam de veertiger met een opvallende verklaring. Hij zou lijden aan het autobrouwerij-syndroom, waarbij het lichaam suikers van koolhydraten omzet in alcohol. Het was zijn huisarts die als eerste met die piste op de proppen kwam, waarna de man twee dagen in het ziekenhuis bleef ter observatie. Daar werd het verhaal bevestigd.

LEES OOK. Man dronk niets, maar blaast toch positief. Hoe kan dat? “Hij heeft het auto-brouwerij-syndroom”

De rechtbank besloot de man uiteindelijk vrij te spreken. “Er is sprake van overmacht”, zei de rechter. “De man wist niet van de aandoening en we kunnen met zekerheid zeggen dat hij aan het autobrouwerij-syndroom lijdt. Dit is zowel door een deskundige, als in twee ziekenhuizen vastgesteld.”

Religieuze redenen

Het bestaan van zo’n autobrouwerij-syndroom werd in het verleden vaak in vraag gesteld. Er zouden wereldwijd ook slechts een 20-tal gevallen bekend zijn. In de Candian Medical Association Journal werd onlangs een studie gepubliceerd waarin een Canadees geval beschreven wordt. Een 50-jarige vrouw zou in een periode van twee jaar zeven keer opgenomen geweest zijn in het ziekenhuis omwille van duizeligheid en spraakproblemen.

LEES OOK. Wetenschappers vinden mogelijk wondermiddel tegen kater: “Zou ook oplossing kunnen bieden voor alcoholmisbruik”

De diagnose van de artsen was in het begin erg duidelijk: alcoholvergiftiging. Maar de vrouw claimde dat ze al lang niet meer dronken was geweest. Toch was de alcoholwaarde in haar bloed twintig keer hoger dan normaal. Omwille van de vele opnames werd de vrouw doorverwezen naar enkele psychiaters en kreeg ze uiteindelijk ook medicatie voor een verslaving voorgeschreven.

De diagnose van de artsen was in het begin erg duidelijk: alcoholvergiftiging. Maar de vrouw claimde dat ze al lang niet meer dronken was geweest

Maar verdere tests wezen daarna uit dat de vrouw geen andere symptomen had die typisch waren voor alcoholverslaving. De vijftiger was om religieuze redenen zelfs lang geleden gestopt met het drinken van alcohol. Pas bij haar zevende opname concludeerden de artsen dat er meer aan de hand was: ze leed aan het autobrouwerij-syndroom.

Koolhydraatarm

De vrouw kreeg een antischimmelmedicijn en een koolhydraatarm dieet met eieren, avocado’s, kip en vis voorgeschreven, en dat leek te helpen. De vrouw had de vier daaropvolgende maanden geen symptomen. Er werd ook gekeken naar haar microbioom en er werd geholpen om daar alles onder controle te krijgen. En ook dat blijkt te helpen. De vrouw zou al maandenlang geen symptomen ondervonden hebben.

LEES OOK. “We hopen dat we niemand moeten betrappen”: op deze kraamafdeling mag je straks niet meer klinken met een glaasje bubbels

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *