In het hartverscheurende verhaal van Maung Maung, een koerier uit Myanmar, zien we de verwoestende gevolgen van de militaire junta die het land in zijn greep houdt. Na weken van marteling en gevangenschap, keert Maung Maung terug naar huis om te ontdekken dat zijn gezin diep in de schulden zit en honger lijdt. In een wanhopige poging om geld te verdienen, besluit hij zijn nier te verkopen via Facebook.

Maar Maung Maung is niet de enige die deze extreme maatregel neemt. Uit een jaar lang onderzoek van CNN blijkt dat steeds meer inwoners van Myanmar hun organen op sociale media te koop aanbieden. Met de hulp van tussenpersonen reizen ze naar India voor illegale transplantaties. De armoede en wanhoop drijven hen tot deze extreme maatregelen.

Het is schokkend om te zien dat Facebook, dat bekend staat als een platform voor sociale connecties, wordt misbruikt voor deze duistere praktijken. Hoewel het bedrijf beweert dat het verboden is om menselijke lichaamsdelen te verhandelen, blijkt uit het onderzoek dat er nog steeds groepen op het platform actief zijn die organen aanbieden.

Drie jaar na de staatsgreep van het leger blijft de armoede in Myanmar toenemen. Bijna de helft van de bevolking leeft onder de armoedegrens, een verdubbeling sinds 2017. Buitenlandse investeringen zijn gedaald, werkloosheid is gestegen en de kosten van basisgoederen zijn onbetaalbaar geworden voor veel mensen.

In deze wanhopige situatie is het verkopen van een lichaamsdeel voor velen de enige uitweg. Het is een trieste realiteit die laat zien hoe diep de armoede en het lijden in Myanmar zijn geworteld. Terwijl de wereld toekijkt, blijven de inwoners van Myanmar vechten voor hun bestaan, zelfs als dat betekent dat ze een deel van zichzelf moeten opofferen.

Het is hoog tijd dat er actie wordt ondernomen om de situatie in Myanmar te verbeteren. Het land heeft dringend behoefte aan internationale steun en hulp om de armoede te bestrijden en de mensenrechten te beschermen. Want niemand zou gedwongen moeten worden om zijn lichaam te verkopen om te kunnen overleven.


Source: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20240831_93517282

.


Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....