Het CDA gaat inderdaad niet meedoen aan de hoorzittingen. Er is al genoeg spektakelpolitiek in Den Haag. In Nederland is een minister of staatssecretaris in functie totdat de Kamer het vertrouwen opzegt.
SP en CDA boycotten hoorzittingen nieuwe bewindslieden: ‘Spektakelpolitiek’ rtl.nl/nieuws/artikel…
Deze nieuwe parlementaire traditie krijgt hierdoor een rommelige start. De bedoeling was om alle nieuwe bewindslieden, met uitzondering van premier Dick Schoof, twee tot drie uur te ondervragen voordat ze officieel geïnstalleerd worden. Het idee was om meer transparantie en verantwoording te creëren, maar de boycot van deze partijen toont aan dat niet iedereen overtuigd is van de waarde van deze hoorzittingen.
De SGP ziet niets in de hoorzittingen voor nieuwe bewindslieden en doet daar niet aan mee. ‘Wacht op onze daden’ zei Thorbecke ooit. Voor die daden leg je verantwoording af in een debat, niet in iets vaags wat het midden houdt tussen een sollicitatie of kennismakingsgesprek.
SP en CDA boycotten hoorzittingen nieuwe bewindslieden: ‘Spektakelpolitiek’ rtl.nl/nieuws/artikel…
Stoffer stelt voor om eerst de daden van de nieuwe bewindslieden af te wachten en hen vervolgens in een Kamerdebat ter verantwoording te roepen. Een verstandige benadering, aangezien de praktijk vaak meer onthult dan een paar uur ondervraging.
Het lijkt er echter op dat deze hoorzittingen vooral bedoeld zijn om de schijn van transparantie te wekken, terwijl ze in werkelijkheid weinig substantie toevoegen. De boycot van SP, SGP en CDA onderstreept dit punt en zet vraagtekens bij de werkelijke effectiviteit van deze nieuwe procedure.