De Gentse politie heeft nog niemand kunnen betrappen op het plat zetten van de banden van geparkeerde auto’s. Het was bovendien tot nu niet strafbaar, zo blijkt. “Maar ik leg me daar niet bij neer”, zegt burgemeester De Clercq.
Er komt een regel in Gent die het plat zetten van banden van een voertuig strafbaar maakt met een GAS-boete. Dat heeft burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) dinsdag gezegd in een zitting van de Gentse gemeenteraad.
N-VA-fractieleider Anneleen Van Bossuyt uitte er frustratie over de aanhoudende acties waarbij de banden van geparkeerde wagens plat worden gezet. “Eind april sloegen de vandalen van Tyre Extinguishers nog maar eens toe in onze stad, ditmaal aan de Coupure en rond Ekkergem.” (Lees verder onder de foto)
Gevaarlijk
Zo’n acties gebeuren om de haverklap in Gent. Actievoerders vinden dat zware, brede of hoge wagens geen plaats hebben in een stad. Ze zijn gevaarlijk voor voetgangers en fietsers: de kans op een zware verwonding is groter. Daarnaast verbruiken ze meer brandstof, wat niet ecologisch is. Ze laten telkens een pamflet achter dat zegt dat ‘SUV’s doden’.
Tot op vandaag heeft de Gentse politie nog geen enkele dader kunnen identificeren. Er worden wel telkens camerabeelden bekeken en processen-verbaal opgesteld, maar dat leidt tot niks. Het Oost-Vlaamse parket heeft laten weten dat het niet om strafbare feiten gaat.
Tyre Extinguishers sloegen al vaak toe in Gent
Toch strafbaar
Er staat niks in de strafwet over het leeg laten lopen van autobanden. “Ik leg mij daar niet bij neer”, zegt De Clercq. “Moedwillig en georganiseerd banden plat zetten is voor mij een vorm van vandalisme. Ik laat dit opnemen in het politiereglement. Daders riskeren zo een GAS-boete.”
Concreet wordt er een nieuwe zin in het Gentse GAS-reglement gezet: ‘Het is verboden om de banden van andermans voertuig te laten leeglopen zonder diens toestemming.’ “Op die manier zorgen we ervoor dat dergelijke inbreuken toch effectief kunnen worden aangepakt”, zegt De Clercq.
“Denk maar eens aan een situatie dat iemand dringend, professioneel en medisch, weg moet en merkt dat de band plat is gezet. Of de bestuurder merkt het niet op en vertrekt met een lege band, dat is levensgevaarlijk.” Wie betrapt wordt, kan een GAS-boete van 500 euro krijgen.
“Dit is een gevaarlijke tendens”
De nieuwe GAS-boetes zijn deel van een “gevaarlijke en ondemocratische tendens om activisten stelselmatig de mond te snoeren”. Dat zegt Peter Paul Vossepoel van de vzw Labo, een Gentse organisatie die opkomt voor “kritisch burgerschap”.
“We zien een gevaarlijke tendens, waarbij het stadsbestuur via GAS-boetes steeds meer de rechterlijke macht omzeilt, om hetgeen ze onwenselijk achten te bestrijden. Ondanks politieke beloftes die het tegendeel beweerden in het verleden, worden kritische burgers zo steeds meer de mond gesnoerd.”
De vzw roept het stadsbestuur op zich te bezinnen. “Het is niet aan lokale besturen om sociale actie die valt onder het recht op vrije meningsuiting en protest alsnog via administratieve kanalen te proberen verhinderen. Het huidige beleid is nu al onhoudbaar. De Stad Gent werd de afgelopen jaren meerdere malen teruggefloten door de rechtbanken omwille van hun verregaande pogingen om via GAS-boetes sociale actie te bestraffen. Het GAS-beleid werd bovendien sinds 2020 niet meer kritisch geëvalueerd door de gemeenteraad, ondanks plannen om dit jaarlijks te doen.”