© Shutterstock

Ben jij een handdoek-legger en reis je deze zomer naar Calpe? Dan leer je maar beter de vraag ¿Dónde está mi toalla? uit het hoofd. De Spaanse kustplaats beboet voortaan mensen die te vroeg een stukje strand ‘annexeren’ en neemt de handdoeken gewoon weg. “Overdreven”, zegt de handdoek-legger.

Tommy Huyghebaert

Om klokslag 9 uur en geen seconde vroeger, dan mag je op la playa in Calpe een handdoek leggen. ‘Annexeer’ je vroeger een stukje strand, dan riskeer je een boete van 250 euro. Met de nieuwe regel lijkt het gemeentebestuur de kant te kiezen van de toerist die zijn wekker niet zet tijdens de vakantie en daardoor veel moeilijker een plekje vindt om te genieten van zon, zee en strand. Wie trouwens langer dan drie uur wegblijft van zijn handdoek, leert beter de vraag ¿Dónde está mi toalla? – waar is mijn handdoek – uit het hoofd. Spullen die strandgangers zo lang achterlaten, mogen worden weggehaald.

“Puur asociaal gedrag”, noemt socioloog Ignace Glorieux (VUB) het fenomeen dat zich volgens de Belgische kustburgemeesters niet stelt in ons land. Zelf is Glorieux geen zonneklopper, waardoor hij zich er niet schuldig aan kan maken. Al kent hij wel de oorzaak en ziet hij hoe de groep handdoek-leggers zich steeds uitbreidt. “Je krijgt iets positiefs terug voor het gedrag dat je stelt, namelijk een goed plekje aan het zwembad of op het strand. Wie geen handdoek legt, ziet dat natuurlijk ook, en conformeert zich na een tijdje meestal om ook van het voordeel te kunnen genieten.” Zo ontstaat zelfs onder de loden zon een sneeuwbaleffect. (Lees verder onder de foto)

Op het strand in Calpe (Spanje) zijn ze de vroege vogels met hun handdoeken beu.© Shutterstock

Beste plaats

Het is aan een zwembad van een toeristenhotel in Turkije niet anders dan in de jungle: eten of gegeten worden. “Leg je een handdoek, dan heb je plaats. Leg je geen handdoek, dan mag je een voormiddag rondlopen tot er een goed plaatsje vrijkomt”, zegt de Belgische toerist Patrick (58). Hij is niet beschaamd om toe te geven dat hij zelf een notoir handdoek-legger is. Al vijftien jaar. “Ik lig gewoon graag op de eerste rij aan het zwembad.”

Om zeker te zijn van zijn lievelingsplek legt Patrick iedere morgen zijn handdoek al om zeven uur. “Na het ontbijt, zo rond een uur of acht, lig ik wel al te genieten van de zon. Want ik ben niet tegen een handdoek leggen, maar wel tegen mensen die hun spullen urenlang onbeheerd achterlaten. Dan pas neem je echt iemand zijn plaats in.”

“Als iedereen een beetje socialer zou zijn, dan zou de maatschappij veel minder regels tellen”

Ignace Glorieux

Socioloog

Glorieux begrijpt heel goed dat Calpe nu een lokale wet heeft gestemd om het gedrag te verbieden. Hij ziet geen andere oplossing. “Regels zijn de laatste optie tegen asociaal gedrag. Als iedereen een beetje socialer zou zijn, dan zouden we veel minder regels op allerlei vlakken tellen in onze maatschappij.” (Lees verder onder de foto)

© imageBROKER/Arnulf Hettrich

Handdoek-legger Patrick vindt de regel in Calpe overdreven. Het zijn volgens hem maar enkelingen die zich storen aan het fenomeen. Hij is in vijftien jaar handdoek-leggen nog nooit een ‘handdoekvrijheidsstrijder’ – check op YouTube het fragment over handdoek-leggen uit het reismagazine Is’t nog ver – tegengekomen. “In september heb ik een nieuw reisje richting Turkije geboekt. Wees maar zeker dat ik iedere morgen om zeven uur mijn plekje zal innemen. Mijn handdoek is bij wijze van spreken al ingepakt.”

Socioloog Ignace Glorieux noemt het fenomeen handdoek-leggen “puur asociaal”.© ID/Bart Dewaele

(Bekijk hier het fragment uit Is’t nog ver, het start op 6:13)

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....