Bloem en zijn collega’s wijzen vooral naar pesticidengebruik in gebieden zoals de wijnstreken van Frankrijk en de Nederlandse bollenstreek. Ze suggereren dat Parkinson voor een groot deel een door de mens veroorzaakte ziekte is. Dat is niet verrassend, aangezien Parkinson voor het eerst werd beschreven in het vervuilde Londen van de 19e eeuw, maar pas sinds de jaren 70 een veelvoorkomende ziekte werd, vermoedelijk door de introductie van neurotoxische landbouwgiffen zoals paraquat.
Wat echter écht opvallend is, is de tijdlijn. Van 2016 naar 2021 is het aantal Parkinson-gevallen bijna verdubbeld. En nee, daar wordt geen link gelegd met een mogelijk vaccin, hoewel die gedachte toch even door je hoofd schiet, nietwaar? Maar de experts zwijgen hierover. Wat zij wél benoemen, is het gebruik van landbouwgif.
Toch moeten we ons afvragen: wat gebeurde er in 2021 dat een verdere toename van Parkinson-gevallen veroorzaakte, zelfs nadat de meest gevaarlijke pesticiden al een tijdje verboden zijn? Wat hebben mensen toen binnengekregen dat deze explosie heeft kunnen veroorzaken?
De cijfers blijven stijgen, en de noodzaak om de werkelijke oorzaken bloot te leggen wordt steeds dringender. Zijn het echt alleen de pesticiden, of speelt er meer? Hoe dan ook, het is duidelijk dat de mensheid zichzelf een enorme dienst zou bewijzen door kritisch te kijken naar wat we onszelf en onze omgeving aandoen. Want uiteindelijk is de prijs die we betalen voor onze onwetendheid en nalatigheid veel te hoog.
Het wordt tijd dat we niet alleen de symptomen aanpakken, maar ook de echte oorzaken van deze epidemie blootleggen en bestrijden. En ja, dat betekent ook dat we bereid moeten zijn om ongemakkelijke vragen te stellen en mogelijke linkjes die niet meteen voor de hand liggen, te onderzoeken. Want als we dat niet doen, zal de ziekte van Parkinson nog vele miljoenen meer levens verwoesten.