Het Amerikaanse tech-gigant Google heeft een flinke kater overgehouden aan een grote rechtszaak aangespannen door de Amerikaanse staat. Google werd beschuldigd van het misbruiken van haar machtspositie op zowel de zoekmarkt als de zoek-advertentiemarkt. De rechtbank oordeelde dat Google inderdaad illegaal handelde door de zoekmarkt te domineren en prijzen op de advertentiemarkt te manipuleren. De manier waarop Google deze markten beheerste en advertenties naar zichzelf toe trok, werd als illegaal bevonden.

Dit lijkt op het eerste gezicht goed nieuws voor degenen die in een vrije markt geloven: Google heeft moeten inbinden en er is vastgesteld dat er sprake was van machtsmisbruik. De Amerikaanse staat, die de zaak aanspande, beweert hiermee op te komen voor de belangen van gewone consumenten en bedrijven. Het Witte Huis juichte de uitspraak toe als een overwinning voor het Amerikaanse volk en benadrukte dat “geen enkel bedrijf boven de wet staat.”

De Rechtszaak en Gevolgen

De rechtszaak, die vier jaar geleden werd aangespannen, heeft uiteindelijk uitgewezen dat Google miljarden dollars heeft geïnvesteerd om ‘s werelds standaardzoekmachine te worden. Het bedrijf domineerde de telefoon- en browsermarkt en lieten op geen enkele manier dan ook iets van serieuze concurrentie toe. Het gevolg: Google creëerde monopoliepositie voor zichzelf en verhoogde vervolgens de prijzen van online advertenties (waar het zelf aan verdiende).

Apple en Samsung kregen jarenlang grote bedragen om Google dé zoekmachine te maken op hun apparaten zoals mobiele telefoons. Google was natuurlijk al populair toen dit begon, maar door deze strategie werd de zoekgigant nóg populairder. Of beter gezegd, hierdoor werd Google nóg vaker gebruikt. Mensen kiezen over het algemeen immers de makkelijkste optie.

De Amerikaanse staat zegt dat Google deze machtspositie gebruikte om prijzen voor advertenties hoog te houden – hoger dan de open markt zou dicteren – en om alle concurrerende zoekmachines buitenspel te zetten. Dit onder het motto, als niet goedschiks, dan maar kwaadschiks.

Voor Google kan deze zaak enorme gevolgen hebben. Het kan namelijk zo zijn dat moederbedrijf Alphabet wordt gedwongen al die bekende Google onderdelen op te splitsen in eigen, individuele en onafhankelijke bedrijven. Als dat gebeurt… tja, dan verandert de markt totaal. Google heeft namelijk 90 procent van de markt in handen.

Een Kritische Noot

Hoewel de uitspraak op het eerste gezicht positief lijkt voor de vrije markt, is er ook reden tot voorzichtigheid. De zaak werd aangespannen door de Amerikaanse staat, een entiteit die door velen nog minder vertrouwd wordt dan tech-giganten zoals Google. Washington D.C. wordt immers gedomineerd door lobbyisten en veel beslissingen worden genomen om specifieke belangen te dienen.

(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS zijn we KLAAR met de politiek correcte verhalen van de mainstream media én de walgelijke politiek van het partijkartel. Wij zijn er voor JOU. Voor ons volk, ons land, onze cultuur. Maar om patriottisch verslag te kunnen doen van het nieuws hebben we JOUW STEUN nodig. Het kartel wil ons namelijk op elke mogelijke manier SLOPEN. Steun ons! Doneer aan DDS via BackMe en help ons pal te staan in dit politiekcorrecte medialandschap!

De vraag is dus of deze uitspraak werkelijk positieve effecten zal hebben voor gewone consumenten en bedrijven, of dat het slechts een verschuiving van macht en invloed betekent. Het blijft afwachten of de Amerikaanse overheid daadwerkelijk de belangen van de burgers vooropstelt, of dat er nieuwe favorieten zijn die profiteren van deze juridische overwinning.

Google heeft inmiddels aangekondigd in beroep te gaan tegen de uitspraak. Een woordvoerder van het bedrijf stelde dat de uitspraak aantoont dat Google de beste zoekmachine biedt, maar dat ze deze niet gemakkelijk beschikbaar mogen maken. Dit wijst op een lange juridische strijd die nog in het verschiet ligt en waarbij de uitkomst nog onzeker is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....