32% vs 28% vs 40%
32 procent van de ondervraagden is er (“heel”) positief over. Dat komt dus neer op eenderde van het electoraat… en dat is dan weer eigenlijk niet zo heel indrukwekkend. Als coalitie zijnde wil je dat dit minstens 40% of eigenlijk zelfs 50% is. Net wat minder dan eenderde is niet goed.
De linkse partijen schoppen tegen de asieldeal aan, maar ook zij krijgen minder dan eenderde achter zich. Sterker nog, zij worden maar gesteund door iets meer dan een kwart van de kiezers. 28% is “(heel) negatief.”
Dit betekent dat 40% van de ondervraagden een “midden”-positie inneemt. Wat wil zeggen dat ze er niet positief over zijn, maar ook negatief. We hebben het dus over de, ‘zal me aan m’n reet roesten’ optie.
BBB superpositief
Opvallend is dat steun voor de asieldeal het meest gevonden wordt onder BBB-kiezers. Maar liefst 71% van de BBB’ers is er superblij mee. 29% vindt het maar niks… en geen enkele BBB’er vindt het een slechte deal. Daar kan Van der Plas mee thuis komen.
Bij de andere coalitiegenoten zijn ze minder tevreden. 61% van de PVV-kiezers vindt het een goede deal. Dat is nog steeds een redelijk percentage, maar aangezien dit het nummer één onderwerp is voor PVV-kiezers is het voor Geert Wilders mogelijk toch reden voor zorgen. Het goede nieuws voor hem is dat 37% ‘midden’ kiest. En dus is slechts 2% er uitgesproken negatief over.
Minderheid VVD’ers positief
Dan komen we bij de troublerende oppositiepartijen terecht. 54% van de NSC’ers is er blij mee, 46% is neutraal. Dat is opvallend. NSC-Kamerleden zelf doen immers net alsof ze het vreselijk moeilijk vonden om hun handtekening onder deze deal te zetten. Met een zwaar gemoed, enzo. NSC-kiezers denken daar anders over, die zijn veel positiever.
Van alle coalitiepartijen kan de meeste negativiteit gevonden worden bij VVD. 49% van de VVD-kiezers is blij met de deal, 47% is neutraal, en 4% is negatief. Je hebt het dus over een minderheid van de VVD’ers die het een goede deal vindt. Komt dit doordat ze het te soft vinden, of juist te hard? Of bestaan beide groepen? De D66-vleugel zal merendeels ‘midden’ zijn. Maar hoe zit dat met de vleugel die bij elke verkiezingen weer twijfelt tussen VVD en PVV? Of VVD en FVD? Of VVD en SGP. En zo verder. Zijn die positief of zijn ze er gewoon niet van onder de indruk? Vragen, vragen, vragen.
Aangezien wij natuurlijk hartstikke democratisch zijn vragen wij ons af: wat vind jij van de asieldeal? Ben je er positief over, negatief, of ‘midden’?
DDS heeft een NIEUWE Dagelijkse Nieuwsbrief. Abonneer je GRATIS en voor niets op deze NIEUWE dagelijkse nieuwsbrief. Deze nieuwsbrief is beter dan de oude nieuwsbrief: 1) we doen het in house dus zijn niet afhankelijk van anderen en 2) de layout en indeling van deze nieuwsbrief is veel handiger. Abonneer je dus. Gratis. Vandaag nog!
.