© Belga

Enkele dagen na de verkiezingen heeft het Federaal Planbureau de vinger nog eens op de wonde gelegd: zonder beleidswijziging zal het overheidstekort de komende jaren fors oplopen. Al is het Planbureau wel minder pessimistisch dan de Nationale Bank.

Bron: BELGA

Net voor de verkiezingen trok de Nationale Bank al aan de alarmbel: zonder bijsturing gaat de centrale bank uit van een begrotingstekort van 4,8 procent in 2024, van 5,3 procent in 2025 en van 5,5 procent in 2026. Gouverneur Pierre Wunsch wees erop dat de dynamiek van de kiescampagne “niet bemoedigend” was om de tekorten aan te pakken.

Nu heeft een andere instelling een iets minder pessimistische prognose gepubliceerd. Het Federaal Planbureau komt uit op een tekort van 4,5 procent van het bruto binnenlands product dit jaar, gevolgd door 4,9 procent in 2025 en 5,3 procent in 2026. Tegen 2029 zou het tekort 5,8 procent bedragen. Volgens EU-regels moeten lidstaten hun tekort beperkten tot maximaal 3 procent.

Tekort van 31 à 40 miljard euro

De nieuwe regeringen staan dus voor een zware opdracht. “In miljarden uitgedrukt betekent een tekort van 4,5 procent ongeveer 31 miljard euro, een tekort van 5,8 procent komt op 40 miljard euro”, zei Planbureau-econoom Michel Saintrain tijdens de presentatie van de vooruitzichten.

Hij waarschuwde dat er nog een aantal onzekerheden hangen rond de prognose. Zo is geen rekening gehouden met de financiële modaliteiten van het akkoord dat de regering sloot met energiebedrijf Engie over de verlenging van twee kerncentrales.

Economische groei

De Belgische economie zal de komende jaren stabiel blijven groeien, zo verwacht het Planbureau. In 2024 zou de bbp-groei op 1,4 procent uitkomen en daarna zou ze nagenoeg hetzelfde tempo aanhouden tot 2029. De inflatie zou dit jaar gemiddeld nog 3,1 procent bedragen en pas in de loop van volgend jaar onder de doelstelling van 2 procent dalen.

De werkgelegenheidscreatie blijft volgens het Planbureau beperkt dit jaar, met een toename van 27.000 personen. Vanaf 2025 zou de jobcreatie aantrekken, tot gemiddeld 43.000 personen per jaar. De groei zit voornamelijk bij de bedrijven. De werkgelegenheidsgraad kan stijgen van 72,1 procent in 2023 tot 74,1 procent in 2029.

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *