In video’s op sociale media was te zien hoe zwaarbewapende soldaten en legervoertuigen zich woensdag verzamelden op Plaza Murillo, een plein in La Paz. Generaal Juan Jose Zuniga liet er geen twijfel over bestaan wat hij beoogde. “De drie leiders van de gewapende troepen hebben hun misnoegen kenbaar gemaakt. Er zal een nieuwe regering met nieuwe ministers komen, en er zal zeker veel veranderen. Ons land kan zo niet verder.” Zuniga zou verklaard hebben “de democratie in Bolivia te willen herstructureren”. “Het moet een echte democratie worden, niet die van enkelingen”, zei hij. Tegen journalisten die voor het paleis stonden, zei Zuniga ook nog: “Stop met het vernietigen en verarmen van ons land, stop met het vernederen van ons leger.”

Volgens een getuige was een legertank tegen de ingang van het presidentieel paleis gereden en trokken soldaten het gebouw binnen, zo meldde persbureau Reuters en was ook te zien op beelden. Boliviaanse media meldden dat de generaal het paleis binnenging. Hij zou kort daarna weer te voet zijn vertrokken. (Lees verder onder de post)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Het Franse nieuwsagentschap AFP stelde vast dat er ook troepen en tanks opgesteld stonden voor de zetel van de regering in La Paz.

“Illegale mobilisatie”

President Luis Arce benadrukte dat het om een “illegale mobilisatie” ging, en riep het volk opzich te mobiliseren tegen een “staatsgreep”. “Wij veroordelen de onregelmatige mobilisatie van sommige eenheden van het Boliviaanse leger. De democratie moet worden gerespecteerd”, schreef hij op sociale media. Arce eiste dat generaal Juan Jose Zuniga de militairen die het plein bij het paleis innamen “demobiliseerde”.

De president benoemde prompt nieuwe militaire leiders. Binnen het paleis liet hij José Wilson Sánchez de eed afleggen als legerleider. Die beval de troepen terug te keren naar hun barakken en bloedvergieten te vermijden, waarna de pantservoertuigen en soldaten zich woensdagavond begonnen terug te trekken van rond het presidentiële paleis.

Generaal Zuniga werd opgepakt en hardhandig in een politievoertuig geplaatst toen hij de pers te woord stond aan een militaire kazerne. “U bent gearresteerd, generaal”, zei minister van Binnenlandse Zaken Jhonny Aguilera. Het openbaar ministerie start een strafrechtelijk onderzoek tegen Zuniga en andere deelnemers wegens poging tot staatsgreep.

Generaal wilde Morales blokkeren

De spanningen in Bolivia nemen toe in de aanloop naar de verkiezingen in 2025. De linkse oud-president Evo Morales is van plan om het op te nemen tegen zijn voormalige bondgenoot Arce. Velen willen echter geen terugkeer van Morales, die regeerde van 2006 tot hij in 2019 na wijdverspreide protesten werd afgezet.

Generaal Zuniga zei onlangs dat Morales niet zou mogen terugkeren als president en dreigde hem te blokkeren als hij dat zou proberen. Arce had hem daarom eerder deze week ontslagen uit zijn functie als legerleider.

Tijdens de poging tot staatsgreep, riep Morales op om in het hele land op straat te komen om de democratie te beschermen. Hij beschuldigde Zuniga ervan een staatsgreep te plannen en riep de Bolivianen op het werk neer te leggen en te betogen. “We gaan niet toelaten dat het leger de democratie schendt en mensen intimideert.”

Internationale kritiek

Er kwamen ook al heel wat internationale reacties op de nakende staatsgreep. Vanuit de Europese Unie heeft Josep Borrell, hoge vertegenwoordiger voor buitenlands beleid, al laten verstaan dat elke poging om de grondwettelijke orde omver te werpen en de democratisch verkozen regering te doen vallen streng veroordeeld zullen worden. De Spaanse premier Pedro Sánchez riep op tot respect voor democratie en de rechtsstaat. (Lees verder onder de post)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De president van Honduras, Xiomara Castro, roept de 33 lidstaten van de Gemeenschap van Latijns-Amerikaanse en Caribische Staten (CELAC) dringend op de “criminele militaire coup” te veroordelen. Honduras is de huidige voorzitter van het samenwerkingsverband. Meerdere landen hebben gehoor gegeven aan die oproep.

De Verenigde Staten lieten weten de situatie “van nabij” te volgen en roepen op tot kalmte, aldus een woordvoerster van het Witte Huis.

© AFP

© AFP

© AFP

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *