De feestdagen staan voor de deur, maar voor de politie is het hele jaar al kerstochtend geweest. En nee, die cadeaus kwamen niet van de kerstman, maar van de Nederlandse Drugs BV. In vijf jaar tijd heeft de politie dankzij de Flexibele Interventie Teams (FIT) bijna 50 miljoen euro aan crimineel geld van de weg geplukt. Controles op de snelwegen lonen dus flink, en dat is goed nieuws in een land waar misdaad veel te vaak loont.
De cijfers zijn indrukwekkend: sinds de oprichting van de FIT-teams is er maar liefst 46,8 miljoen euro in beslag genomen. Dat geld werd gevonden in koffers, sporttassen, geheime compartimenten en soms zelfs gewoon open en bloot op de achterbank. De grootste klappers? Bedragen van een half miljoen tot zelfs een miljoen euro aan contanten. Alleen al in 2024 werd er 8,2 miljoen euro onderschept.
Dit is geen kleingeld. Het gaat hier om het harde contante bewijs van de miljardenbusiness van de Nederlandse drugsindustrie. Deze organisaties maken jaarlijks astronomische winsten, en dat geld moet ergens naartoe. Vaak wordt het over de weg vervoerd, en daar komt het FIT om de hoek kijken.
Wat maakt deze teams zo succesvol? Het zogenaamde fingerspitzengefühl. De agenten in deze teams hebben ervaring en expertise waarmee ze criminelen uit de massa weten te pikken. Geen automatische controles, maar puur vakmanschap. Het FIT reageert op verdachte situaties of selecteert auto’s op basis van intuïtie. En dat werkt.
„Deze grote bedragen contant geld hebben mensen meestal niet zomaar bij zich en het is voor criminelen een veel gebruikte manier om geld wit te wassen,” aldus de politie in De Telegraaf. De link met de handel in verdovende middelen ligt voor de hand, maar er zit ook vaak een netwerk van ondergronds bankieren achter. Het onderscheppen van deze bedragen raakt criminele organisaties recht in hun portemonnee.
De politie doet er alles aan om het criminelen moeilijk te maken. Met de inbeslagname van contanten ontneemt de politie criminelen niet alleen hun geld, maar ook hun slagkracht. Zonder cash wordt het een stuk moeilijker om drugsoperaties draaiende te houden of criminele netwerken te financieren. Bovendien worden de resultaten van het FIT ook gebruikt in andere onderzoeken, bijvoorbeeld naar financiële criminaliteit of criminele samenwerkingsverbanden.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Het is tijd om PAL te staan voor elkaar. Voor rechts. Voor Nederland. Voor Ongehoord Nederland. Ja, JUIST in deze tijd. Daarom roepen wij al onze lezers op om NU lid te worden van Omroep ON!, de enige NPO-omroep die jouw en onze waarden deelt. We zien de aanvallen op ON! in de media, en zelfs in de politiek. Maar juist DAAROM moeten we ON! meer dan ooit steunen. Word daarom lid van ON! Vandaag nog. Samen staan we sterk. Als we ON! laten vallen gaan we uiteindelijk allemaal ten onder, DDS incluis!
De straffen voor verdachten variëren van taakstraffen tot gemiddeld een jaar cel. En laten we eerlijk zijn: dat is misschien nog aan de lichte kant. Want als we echt een vuist willen maken tegen de georganiseerde misdaad, moeten we deze criminelen harder raken. Het goede nieuws is dat de FIT-teams laten zien dat het kan. Iedere euro die zij uit de handen van criminelen halen, is een overwinning voor onze samenleving.
.