Verschillende lokale politiekorpsen testten de voorbije maanden het stroomstootwapen uit. Volgens de politie met gunstige resultaten.

Het wapen – dat een fikse en pijnlijke stroomstoot uitdeelt – verstoort het centrale zenuwstelsel, waardoor een tegenstander kortstondig wordt verlamd en dus stante pede gevloerd wordt, zelfs wanneer die onder invloed van drugs of medicatie geen pijn meer voelt.

Volgens de experimenterende korpsen had het dreigen alleen al met het wapen een sterk “ontradend effect”. Naast het feit dat de taser ook zeer “effectief bleek in situaties, waar anders mogelijk letale middelen moesten worden ingezet”, zo luiden de belangrijkste conclusies.

Geweld escaleert

En dus zet de politie door met de definitieve indienstneming van dergelijke stroomstootwapens, in onder meer Frankrijk al jarenlang ingeburgerd. (Lees verder onder de grafiek)

Zo werkt het stroomstootwapen.

Volgens ontslagnemend minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) heeft het College van Procureurs-Generaal intussen een gunstig advies gegeven, is het voorbereidende wetgevende werk achter de rug en wordt nog dit jaar het licht definitief op groen gezet, zo antwoordde ze in de Kamer op een vraag van N-VA-Kamerlid Koen Metsu.

Politiechef Nicolas Paelinck.© Thijs Pattyn

Nicolas Paelinck, korpschef van politiezone Westkust en voorzitter van de Vaste Commissie van de Lokale Politie (VCLP), is erg tevreden dat het stroomstootwapen binnenkort aan de bewapening van de politie wordt toegevoegd: “De taser is immers een veel beter alternatief dan het vuurwapen, in het geval dat het geweld escaleert.” Ook uit de proefprojecten kwam naar voren dat de huidige niet-dodelijke wapens van de politie – wapenstok en pepperspray – niet altijd meer voldoen om erg gewelddadige personen die al dan niet onder invloed van drugs zijn, in te rekenen.

Welke agenten straks allemaal een stroomstootwapen krijgen, is nog onduidelijk. Volgens Paelinck wordt het in grote politiezones mogelijk voorbehouden voor de bijzondere bijstandseenheden, terwijl het in kleinere korpsen ook door ‘gewone’ interventie-agenten zal worden gebruikt.

Minder dodelijk?

Het Comité P, dat toezicht houdt op de politiediensten, blijft in een rapport niettemin kritisch. Het waarschuwt onder meer dat het een “less lethal” wapen is, maar nog steeds mogelijk dodelijk. Wereldwijd zijn er immers een aantal incidenten gerapporteerd waarbij mensen overleden als gevolg van de toegediende stroomstoten, of als gevolg van de ongecontroleerde val die ze vervolgens maakten.

“Het zal in heel wat scenario’s niet mogen worden gebruikt. Met alle risico’s voor de agenten wanneer ze het toch gebruikten en het misliep”

VSOA

Politievakbond

Comité P suggereert daarom het wapen enkel te laten gebruiken door gespecialiseerde agenten binnen een politiekorps, liefst met bijstand van een medisch team. En het ook niet in te zetten “jegens 65-plussers, jonge minderjarigen, zwangere vrouwen en mensen met een medische problematiek”. Bij personen met het excited delirium syndroom – denk aan de in een politiecel overleden Jozef Chovanec – moet tevens “heel omzichtig worden omgegaan met het gebruik van het stroomstootwapen”.

Ook politievakbond VSOA blijft kritisch: “Het zal in heel wat mogelijke scenario’s niet mogen worden gebruikt. Wat agenten ter plaatse dan maar moeten uitmaken in een paar seconden tijd. Met alle risico’s voor de agent in kwestie wanneer ze het stroomstootwapen toch gebruikten en het vervolgens misliep”, zegt voorzitter Vincent Houssin.

LEES OOK. West-Vlaanderen breidt ‘lik-op-stukbeleid’ uit: agenten mogen nu zelf boetes uitdelen, al zijn er strenge voorwaarden

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....