De opkomst van iGaming heeft de laatste jaren voor een grote verandering gezorgd. Op 1 april 2021 is de Wet Kansspelen op Afstand geïntroduceerd en daardoor heeft Nederland een belangrijke stap gezet richting de regulering in deze sector. Door deze wetgeving kunnen mensen op een verantwoorde manier online kansspelen ervaren en daarbij staan de economische groei en de bescherming van spelers centraal. Ook speelt de politiek hierin een grote rol door een duidelijke structuur en regels te bieden.

Transparantie en veiligheid

Door de invoering van de wet Koa zijn er veel veranderingen opgetreden in de Nederlandse iGaming-sector. Vroeger viel het online gokken in een juridisch grijs gebied. Maar de nieuwe wetgeving zorgt nu voor duidelijkheid en structuur. Door de invoering kunnen aanbieders van kansspelen op afstand legaal opereren in Nederland, maar ze moeten daarbij wel voldoen aan strikte eisen. Het zorgt voor een betrouwbare omgeving waarin spelers veilig gebruik kunnen maken van online gokken, wetende dat de aanbieders zijn goedgekeurd en gecontroleerd door de overheid. Maar door de politiek is ervoor gezorgd dat het economische voordelen biedt. Maar er is ook oog voor de bescherming van consumenten. Dankzij de invoering van de duidelijke regels wordt er gezorgd dat spelers kunnen genieten van veel online kansspelen en daarbij worden zij niet blootgesteld aan de risico’s die samengaan met ongereguleerde en illegale aanbieders. Ook bij Casino777 kan veilig worden gespeeld.

Kansspelautoriteit speelt een beschermende rol

Een groot voordeel van de nieuwe wetgeving is de versterking van de rol van de Kansspelautoriteit (Ksa). Het wordt gezien als een onafhankelijke toezichthouder en die zorgt ervoor dat vergunninghouders voldoen aan strikte eisen en ze zullen optreden tegen illegale aanbieders. Het is een politieke keuze geweest om de bevoegdheden van de Ksa uit te breiden. Dit wordt dan ook gezien als een belangrijke stap in het waarborgen van de veiligheid van spelers. Door deze veranderingen wordt de toezichthouder in staat gesteld om snel en doeltreffend in te grijpen wanneer aanbieders zich niet aan de regels houden. Ook worden hierbij de illegale goksites snel aangepakt en dat is voor de spelers ook een fijn gevoel. Zij weten dan waar ze veilig kunnen spelen en dat is ook meer verantwoord.

Positieve impact op verslavingspreventie

De nadruk op verslavingspreventie is ook een belangrijk aspect wat hierbij zeker genoemd moet worden. De laatste jaren hebben politieke partijen benadrukt dat regulering bedoeld is om de industrie te stimuleren en om kwetsbare groepen te beschermen. Er moet dan ook verantwoording genomen worden. Daarom zijn de vergunninghouders bijvoorbeeld verplicht om spelers actief te monitoren op risicovol speelgedrag en in te grijpen wanneer er signalen zijn van gokverslaving. Daarnaast moeten ze spelers toegang bieden tot het Centraal Register Uitsluiting Kansspelen (Cruks), waarmee consumenten zichzelf kunnen uitsluiten van deelname aan kansspelen. Deze maatregelen zijn het directe gevolg van politieke keuzes die spelersbescherming prioriteit geven. Er wordt samengewerkt tussen de politiek en de Kansspelautoriteit en dat zorgt ervoor dat Nederland wereldwijd vooroploopt in de aanpak van kansspelverslaving. De Nederlandse aanpak zorgt voor een veilige omgeving en dan worden ook spelers goed beschermd en zij krijgen hulp als dat nodig is.

Regels rondom gokreclame

De Wet Kansspelen op Afstand heeft al heel snel een goede balans gevonden tussen het toestaan van marketing door aanbieders en de bescherming van kwetsbare doelgroepen. Er wordt gezegd dat reclame een belangrijk onderdeel is van de bedrijfsvoering voor iGaming-bedrijven. Maar toch heeft de politiek ingegrepen om ervoor te zorgen dat gokreclames op een verantwoorde manier worden ingezet. Er is namelijk sinds juli 2023 een verbod ingesteld op ongerichte gokreclames. Wat wil dat zeggen? Nou het gaat erom dat gokadvertenties niet meer breed uitgezonden mogen worden via algemene media, zoals televisie of radio. Het mag alleen gericht worden aan specifieke doelgroepen, zoals personen van 24 jaar en ouder. Het draagt bij aan een beperking van de blootstelling van jongeren en kwetsbare groepen aan kansspelreclames. Het zorgt allemaal samen voor een goede balans tussen de commerciële belangen van de aanbieders en de bescherming van de samenleving. Toch hebben de gokbedrijven nog wel mogelijkheden om hun producten te promoten, maar dan wel op een verantwoorde manier die aan de regels voldoet.

De regulering van de iGaming-markt heeft ook gezorgd voor economische voordelen voor Nederland. Daar zijn ze dan ook erg blij mee.


Source: https://www.dagelijksestandaard.nl/economie/politieke-invloed-op-igaming-in-nederland

.


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....