Premier Bart De Wever noemt de nieuwe Amerikaanse importtarieven “een echte catastrofe voor de wereldeconomie”. Tegelijkertijd liggen er kansen in een crisis, zei hij donderdagmiddag in de Kamer. “Het lijkt mij het uitgelezen moment om als Europa assertief vrijhandelsakkoorden te gaan sluiten met nieuwe partners over de hele wereld, die meer dan ooit naar ons kijken.”
De Wever reageerde tijdens het vragenuurtje in de Kamer op de forse importtaksen die de Amerikaanse president Donald Trump heeft aangekondigd. Voor de Europese Unie gaat het om tarieven van 20 procent. De premier noemde de aankondiging van Trump “redelijk onuitgegeven” en waarschuwde voor de economische schade die België kan oplopen. Aangezien de Verenigde Staten naast onze buurlanden de belangrijkste exportmarkt zijn, zullen de gevolgen “considerabel” zijn.
De Wever gelooft ook dat de tarieven slecht zullen uitpakken voor de Verenigde Staten zelf. Hij noemde het de grootste belastingverhoging op Amerikaanse consumenten in de recente geschiedenis. Hij hoopt dat de VS snel zullen inzien dat dit niet de juiste weg is en dat de ratio kan terugkeren.
De premier staat achter de houding van de Europese Commissie en steunt de doelstelling van commissievoorzitster Ursula von der Leyen om zo snel mogelijk toe te werken naar een onderhandelde oplossing. Hij benadrukte dat het Atlantisme ouder en groter is dan Trump en dat het beantwoorden van stupiditeit met stupiditeit niet verstandig is.
De Wever zal deze boodschap ook overbrengen aan de Amerikaanse buitenlandminister Marco Rubio, die hem komt opzoeken in de Wetstraat 16. Hij beseft echter dat op korte termijn deze boodschap waarschijnlijk in dovemansoren zal vallen en dat beide zijden de realiteit van de tarieven zullen moeten ondergaan voordat het belang van vrijhandel opnieuw wordt gewaardeerd.
Ondanks de crisis ziet de premier ook kansen voor Europa. Hij benadrukte dat Europa samen staat en dat dit het uitgelezen moment is om assertief vrijhandelsakkoorden te sluiten met nieuwe partners over de hele wereld. Europa moet laten zien dat het openstaat voor zaken, vooral nu een grootmacht zoals de Verenigde Staten de wereld de rug toekeert.
In de Kamer kreeg De Wever vragen over de tarieven van alle fracties, behalve Vlaams Belang en Open VLD. Koen Van den Heuvel (CD&V) en Mathieu Michel (MR) pleitten er ook voor om de kansen te grijpen en vrijhandelsakkoorden te sluiten. De oppositie, vertegenwoordigd door Robin Tonniau (PVDA), vond dat Europa afstand moet nemen van het “Amerikaanse imperialisme” en de hand moet reiken naar ontwikkelingslanden op gelijke voet. Patrick Prévot (PS) en Meyrem Almaci (Groen) verweten de premier de zaak niet serieus te nemen, nadat hij een grap had gemaakt over de burgemeester van Pfizer-hoofdkwartier Puurs Koen Van den Heuvel. Prévot vond dat De Wever niet opgewassen is tegen de uitdaging.
Source: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20250403_94984920
.
