En eerlijk is eerlijk, ze heeft een punt. Het contrast is simpelweg te groot. Waar vreedzame demonstranten tijdens de coronatijd keihard van het Malieveld werden afgeslagen, waarbij paarden, ME’ers en waterkanonnen massaal werden ingezet om het protest met harde hand te beëindigen, lijken sommige groepen vandaag de dag een uitzonderingspositie te hebben. Demonstreren zonder vergunning? Geen probleem. Bevelen van de burgemeester negeren? Gedoogd. Het zijn precies deze dubbele standaarden die Blommestijn aan de kaak stelt en waar zoveel mensen in Nederland zich zorgen over maken.
Raisa Blommestijn legt hiermee de vinger precies op de zere plek: in Nederland is niet iedere demonstrant gelijk voor de wet. Er zijn blijkbaar groepen die meer mogen dan anderen, en dat is precies waar het begrip ‘klassenjustitie’ om de hoek komt kijken. Het idee dat sommige mensen boven de wet staan, dat zij zich meer kunnen permitteren zonder consequenties, terwijl anderen keihard worden aangepakt. Het is een gevaarlijke ontwikkeling die ons vertrouwen in de rechtstaat ondermijnt.
Het probleem ligt voor een groot deel bij de leiding in Amsterdam. Burgemeester Femke Halsema heeft keer op keer laten zien dat ze niet in staat of bereid is om dezelfde regels voor iedereen te handhaven. We hebben dit gezien bij de illegale Black Lives Matter-demonstratie tijdens de coronatijd, we zien het nu weer bij deze pro-Palestina demonstratie. De regels lijken afhankelijk van je politieke kleur en niet van de feiten. Halsema, die er prat op gaat voor gelijke behandeling te staan, laat hiermee zien dat ze zelf met twee maten meet. En dat blijft niet onopgemerkt.
Voor veel mensen in Nederland, waaronder Raisa Blommestijn, is dit simpelweg onverteerbaar. Waarom worden vreedzame demonstranten die kritisch zijn op overheidsbeleid met harde hand aangepakt, terwijl anderen hun gang kunnen gaan? Waarom krijgen bepaalde groepen wel de ruimte en bescherming, terwijl anderen als criminelen worden behandeld? Het zijn vragen die steeds meer mensen in dit land bezig houden, en terecht.
Vrijheid van meningsuiting en het recht om te demonstreren zijn fundamentele rechten in onze samenleving. Maar die rechten gelden voor iedereen, niet alleen voor de groepen die toevallig welgevallig zijn voor het stadsbestuur of de politieke elite. Het is tijd dat ook Femke Halsema dat eindelijk eens inziet.
.