De Nederlandse gemeenten stevenen af op het ravijnjaar 2026. Terwijl het Rijk het Gemeentefonds hervormt en minder geld naar de lokale overheden pompt, worden de eerste contouren van bezuinigingen zichtbaar. Wat blijkt? Sport en cultuur, de pleziertjes van de burger, staan bovenaan de lijst om in te snijden. En nee, het ambtenarenapparaat of de eindeloze stroom aan linkse hobby’s komen niet in de gevarenzone.
Het tekort aan gemeentelijke fondsen raakt de sportsector keihard. Met zes op de tien sportcomplexen die ouder zijn dan veertig jaar, is renovatie of nieuwbouw onvermijdelijk. Toch wordt juist het subsidiestelsel voor sportaccommodaties drastisch afgebouwd. Het Rijk knijpt de subsidieregeling stimulering bouw en onderhoud sportaccommodaties (BOSA) langzaam maar zeker af: van 73 miljoen euro nu, naar een schamele 20 miljoen euro in 2028.
Sportkoepel NOC*NSF en het Waarborgfonds Sport luiden de noodklok. Verenigingen worden in het nauw gedreven door stijgende kosten, een tekort aan vrijwilligers en afnemende subsidies. Toch blijft de overheid de sector prijzen als een belangrijk fundament van de samenleving. Mooie woorden, maar daden blijven uit.
Het is veelzeggend dat juist sport en cultuur als eerste op het hakblok belanden. Terwijl gemeenten miljoenen blijven verspillen aan linkse paradepaardjes zoals klimaatadaptatieprojecten, diversiteitsinitiatieven en genderneutrale toiletten, moeten voetbalvelden en zwembaden het ontgelden. Wat betekent dat voor de gemiddelde Nederlander? Minder plekken om te sporten, minder cultuur om van te genieten, en een hogere rekening voor wat er nog overblijft.
Sport is geen luxe, maar een noodzaak. Het is bewezen dat sporten bijdraagt aan de fysieke en mentale gezondheid. Toch lijkt dit kabinet dat compleet te negeren. In plaats van te investeren in wat écht belangrijk is, wordt er gesneden in de basis.
Minister Fleur Agema (PVV) van Volksgezondheid, Welzijn en Sport laat zich ondertussen niet uit het veld slaan. Volgens haar kunnen verenigingen uit een nieuw subsidiepotje voor maatschappelijk vastgoed gaan “meesnoepen”. Een doekje voor het bloeden, aldus het Waarborgfonds Sport in het AD.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Steun De Dagelijkse Standaard financieel via BackMe, want alleen met uw bijdrage kunnen wij ons belangrijke rechtse werk voortzetten en een krachtig alternatief blijven vormen voor de linkse mainstream media. Uw steun is cruciaal om onze onafhankelijke stem te behouden en de vrijheid van meningsuiting te waarborgen in een medialandschap dat vaak overheerst wordt door eenzijdige opvattingen. Samen kunnen we de balans bewaren en een pluriform medialandschap in stand houden.
De hypocrisie is schrijnend: politici prijzen sport als hét middel tegen maatschappelijke problemen, van obesitas tot eenzaamheid. Maar ondertussen worden de mogelijkheden om te sporten steeds kleiner. Hetzelfde geldt voor cultuur, dat voor veel mensen een belangrijk onderdeel is van hun vrije tijd en levensgeluk.
.