Terwijl de mainstream media ons maandenlang de stuipen op het lijf joegen met doemverhalen over een dreigende recessie, blijkt de werkelijkheid toch iets anders te liggen. De Nederlandse economie groeit in het tweede kwartaal van 2024 met maar liefst 1 procent, volgens het CBS. Een groei die weliswaar indrukwekkend klinkt, maar toch vraagtekens oproept. Want laten we eerlijk zijn: wat heeft de gewone Nederlander hieraan als hij het nog steeds niet voelt in zijn portemonnee?
De cijfers lijken positief, vooral dankzij de export. De uitvoer van goederen en diensten steeg met 1,3 procent, en de industrie herpakte zich na een rampzalig eerste kwartaal. Maar terwijl de overheid trots is op deze groeicijfers, blijft de consumptie door huishoudens achter. Nederlanders gaven maar liefst 1 procent minder uit in vergelijking met het eerste kwartaal. Minder geld naar eten, energie en zelfs de horeca. Hoe kan dat, in een tijd waarin de economie zogenaamd floreert?
Het antwoord is simpel: het consumentenvertrouwen is nog steeds negatief. De gemiddelde Nederlander heeft weinig reden om te geloven dat zijn financiële situatie verbetert. De inflatie mag dan enigszins onder controle zijn, maar de kosten van levensonderhoud blijven torenhoog. De groei van de economie wordt opgepept door overheidsuitgaven aan de zorg en opvang van asielzoekers, maar waar blijft de verlichting voor de hardwerkende Nederlander?
Dit is het moment waarop je je moet afvragen: wat hebben we aan economische groei als Jan Modaal er niets van merkt? Wanneer gaat deze zogenaamd florerende economie zich vertalen in meer koopkracht, lagere prijzen en echte verbeteringen voor de Nederlandse burger? Het kabinet mag zich wel eens achter de oren krabben en beseffen dat mooie cijfers op papier niets betekenen als het volk blijft worstelen om de eindjes aan elkaar te knopen.
Het is hoog tijd dat de overheid niet alleen praat over economische groei, maar ook zorgt dat deze groei terechtkomt waar hij hoort: in de portemonnee van de Nederlander. Want zonder echte vooruitgang voor de mensen die deze economie draaiende houden, zijn al die mooie cijfers niet meer dan lege beloftes.
1 keer per dag de belangrijkste berichten, 1 keer per week de belangrijkste headlines, en de nieuwste uitzendingen van hnmda, zo in je postvakje... zeg nu ja....