27 juni: het begin van het einde

“Ik weet echt niet wat hij op het einde van die zin zei, en ik denk dat hij het zelf niet eens weet.” Het is maar een van de uithalen van Donald Trump op het presidentiële debat van 27 juni. En zo maakt hij pijnlijk duidelijk dat Joe Biden misschien toch niet meer in staat is om aan een tweede ambtstermijn te beginnen. De Democraat en huidig president Biden slaagt de bal volledig mis tijdens het debat en geeft een verwarde indruk. Achteraf worden verschillende redenen gegeven voor zijn ‘offday’. Sommige bronnen verklaren dat hij “een verkoudheid” had, anderen dat het ging om een jetlag. (Lees verder onder de foto)

Trump en Biden tijdens hun eerste rechtstreekse debat tijdens de campagne. Het bleek de doodsteek voor Biden.© REUTERS

Een uitleg hebben de Democraten altijd wel klaarliggen, maar achter de schermen begint het binnen de partij te roeren. Wordt het niet tijd om de 81-jarige Biden aan de kant te schuiven als kandidaat voor het presidentschap?

2 juli: Democraten zwijgen niet langer

Een week na het debat is Lloyd Doggett de eerste Democraat in het Huis van Afgevaardigden die publiekelijk oproept tot het staken van de campagne. Biden is echter vastberaden. Hij zal een paar dagen later, op 5 juli, een interview geven met ABC News in een poging om zijn campagne te redden. Daar zegt Biden dat “enkel de almachtige Heer” hem kan overtuigen om de strijd te staken. Tot ongenoegen van veel Democraten.

Met het dalende vertrouwen, daalt ook het aantal donateurs. Een anonieme geldschieter vertelt aan CNN dat ze zich “verraden voelen door het gebrek aan openheid over Bidens gezondheidstoestand”. De gedoneerde bedragen krimpen. “Ik ken geen enkele grote donor die een cheque van 100.000 dollar of meer gaat uitschrijven”, vertelt de anonieme donor. “En ik ken veel van die jongens.” (Lees verder onder de foto)

© Getty Images

8 juli: Biden vecht terug

Ook Biden voelt dat de steun binnen zijn eigen partij afbrokkelt. Daarom schrijft hij op 8 juli een brief naar alle Democraten in het Congres. Hij hoopt daarmee zijn partijleden te overtuigen dat hij nog steeds de geschikte man is. “Ik ben vastbesloten om in deze race te blijven, deze race tot het einde te volbrengen en Donald Trump te verslaan”, staat te lezen in de brief.

“Ik ben vastbesloten om in deze race te blijven, deze race tot het einde te volbrengen en Donald Trump te verslaan””

Joe Biden

Op 8 juli

Op diezelfde dag raakt in verschillende media ook bekend dat de afgelopen maanden meerdere malen een dokter gespecialiseerd in parkinson het Witte Huis heeft bezocht. Dat blijkt uit verschillende logboeken die naar buiten zijn gekomen. Het Witte Huis verklaart dat “die bezoeken niet alleen voor Biden waren”.

11 juli: nieuwe blunders

Op een NAVO-bijeenkomst doet Biden twee van zijn meest pijnlijke versprekingen. Zo kondigt hij zijn running mate Kamala Harris aan als “vicepresident Trump” en Oekraïens president Volodimir Zelenski als “president Poetin”. De vragen die hij van journalisten krijgt op die bijeenkomst gaan niet over de NAVO, maar enkel over zijn geestelijke paraatheid.

13 juli: aanslag op Trump

Een moordaanslag op Donald Trump tijdens een van zijn verkiezingsrally’s mislukt. Enkele dagen lang lijkt de geruchtenmolen rond Biden stil te staan. Alle aandacht gaat naar “martelaar Trump” en de Republikeinse Conventie. Toch duurt het niet lang voor er weer gesproken wordt over Biden. Trumps gebalde vuist en de woorden “vecht, vecht, vecht!” van vlak na de aanslag staan in schril contrast met de labiele en verwarde Biden. (Lees verder onder de foto)

© AP

18 juli: covid geeft de genadeslag

De peilingen zijn dramatisch. Zowat in elke poll verliest Biden van Trump. Volgens sommige Amerikaanse media is de achterstand al opgelopen tot 5 procent. In een (achteraf bekeken) laatste poging om zijn vel te redden, stelt Bidens team een strijdplan op, zo meldde CNN. In een campagnebezoek enkele dagen later zegt hij dat “enkel een medische aandoening” hem kan doen stoppen.

Die woorden komen als een boemerang terug, want slechts enkele uren later test Biden positief op covid. Hij trekt zich terug in zijn vakantiehuis, maar niet met de gedachte om de campagnestrijd op te geven. Op vrijdag 19 juli geeft hij in het programma Morning Joe aan dat hij “absoluut in de race zal blijven”.

Zelfs zondag zelf houdt Biden nog vol dat hij zijn kandidatuur niet zal opgeven. Tot op 19.45 uur Belgische tijd de boodschap op X wordt gedeeld dat hij uit de race stapt. Biden zou volgens verschillende Amerikaanse media zijn personeel pas een minuut voor de publicatie ingelicht hebben. Dat leidde bij sommigen tot tranen, bij anderen tot opluchting. Nu is Kamala Harris aan zet voor de Democraten. Kan zij de geflopte campagne redden?

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....