De regering van Benjamin Netanyahu heeft een controversiële stap genomen door alle overheidsmedewerkers te verbieden contact te hebben met journalisten van de invloedrijke krant Haaretz. Deze links-liberale krant, opgericht in 1918, wordt beschouwd als een belangrijke bron van nieuws en commentaar in Israël. De minister van Communicatie, Shlomo Karhi, verklaarde dat de regering geen advertenties of aankondigingen meer zal plaatsen in Haaretz, vanwege opmerkingen die de uitgever van de krant, Amos Schocken, vorige maand heeft gemaakt tijdens een conferentie in Londen.
Tijdens deze conferentie beschuldigde Schocken de regering van Netanyahu ervan de Palestijnse bevolking een “wreed apartheidsregime” op te leggen. Hij sprak ook over “Palestijnse vrijheidsstrijders” die door Israël als terroristen worden bestempeld. Hoewel Schocken later verduidelijkte dat hij niet sprak over Hamas, maar over andere groepen die “terroristische tactieken” gebruiken, heeft dit niet kunnen voorkomen dat de regering actie heeft ondernomen.
Minister Karhi benadrukte dat de regering voorstander is van persvrijheid en vrijheid van meningsuiting, maar dat zij ook het recht heeft om opruiing tegen de staat Israël niet te financieren. Haaretz heeft op haar beurt gereageerd op de boycot van de regering-Netanyahu en beschuldigt de premier ervan de Israëlische democratie te willen ondermijnen, vergelijkbaar met andere autoritaire leiders zoals Poetin, Erdogan en Orbán.
De boycot van Haaretz is een serieuze zaak, gezien de grote oplage van de krant en haar reputatie als invloedrijk en gerespecteerd. Het Center for Research Libraries beschouwt Haaretz als de meest invloedrijke en gerespecteerde krant in Israël, vanwege zowel de nieuwsverslaggeving als het commentaar. Deze boycot volgt op een eerdere beslissing van de regering om lokale kantoren van nieuwszender Al Jazeera te sluiten, wat resulteerde in het blokkeren van de uitzendingen en website van de zender in Israël.
Met deze boycot en sluiting van Al Jazeera-kantoren lijkt de regering-Netanyahu vastbesloten om kritische geluiden de kop in te drukken en de persvrijheid te beperken. Dit roept de vraag op in hoeverre de Israëlische democratie wordt bedreigd en of de regering haar macht misbruikt om haar eigen agenda door te drukken.
Source: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20241124_96762256
.