Vliegen is voor rolstoelgebruikers niet altijd even gemakkelijk. De Canadese reisblogger Tori Hunter (26) beleefde naar eigen zeggen de schrik van haar leven toen ze in Costa Rica landde en via de gewone trap het vliegtuig moest verlaten.

Gisteren om 20:02

Hunter postte een video waarop te zien is hoe ze met de hulp van het tarmacpersoneel op een luchthaven in Costa Rica van boord wordt gedragen. Letterlijk.

Rolstoelgebruikers konden om veiligheidsredenen hun eigen rolstoel niet meenemen op het vliegtuig. Er was geen brug, een rechtstreekse verbinding tussen het vliegtuig en het luchthavengebouw. En dus moest iedereen via een ouderwetse trap uitstappen.

Maar dat kon ze niet. Ze zit in een elektrische rolstoel wegens een neuromusculaire aandoening. Dat belet haar niet om te reizen. Maar toen ze deze maand in Costa Rica uit het vliegtuig stapte, voelde ze dat ze in gevaar was, schrijft ze op haar blog. Ze werd door dragers uit het vliegtuig gehaald en voelde zich daarbij allesbehalve comfortabel en veilig.

Te zwaar

Rights on Flights, dat ijvert voor betere toegankelijkheid voor alle passagiers, zegt dat wat de Canadese vrouw heeft meegemaakt “helaas nog al te vaak gebeurt”.

Meestal worden rolstoelen uit het ruim gehaald en gebruikt om de mindervalide via een brug van het vliegtuig naar de terminal te brengen. Maar dat was hier niet mogelijk, zeggen de luchthavenautoriteiten in een schriftelijke reactie. En eigen rolstoel van de vrouw was mede door de batterij te zwaar om te worden gedragen.

Meer dan 11.000 incidenten

In een krakkemikkige rolstoel zonder armleuningen, met gebroken voorwielen en een gordel die niet genoeg aangespannen kon worden, werd ze dan maar de trap afgedragen. Op een video is te zien dat de vrouw daarbij doodsangsten uitstaat. “Ik dacht dat ik elk moment ging vallen”, zegt ze. “Het personeel deed wel zijn best, maar het was een angstaanjagende ervaring.”

In een verklaring van Air Canada, dat de vlucht uitvoerde, staat dat de luchthaven niet in staat was een vliegtuigbrug te leveren, zodat ze een alternatieve methode moesten gebruiken. Met zo’n brug kan de rolstoel gewoon op een lift worden gereden.

Het Amerikaanse ministerie van Transport verklaarde dat in 2023 maar liefst 11.527 rolstoelen beschadigd werden of verloren gingen op luchthavens.

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....