Archiefbeeld© via REUTERS

Het Russische ministerie van Defensie maakt plannen om de grens in de Baltische Zee te verleggen en de Russische territoriale wateren uit te breiden. Buurlanden Litouwen en Finland, allebei lid van het militaire NAVO-verbond, reageren scherp.

Vandaag om 12:48

In een document dat voor openbare raadpleging gepubliceerd is op de website van de regering, zegt het ministerie dat het de coördinaten wil aanpassen van punten waarmee Rusland zijn territoriale wateren berekent. Het ministerie verwijst naar een document uit 1985 van de Sovjet-Unie om het voorstel te motiveren.

Hoewel Rusland niet verduidelijkt om welke punten het gaat, zegt het dat de maatregel gevolgen zal hebben voor zowel het vasteland als de eilanden in de Baltische Zee. Vooral de Finse Golf en het grensgebied rond de regio Kaliningrad, de Russische enclave tussen Litouwen en Polen, worden geviseerd.

“Opzettelijke, escalerende provocaties, om buurlanden te intimideren”

De Russische activiteiten zijn “opzettelijke, escalerende provocaties, om buurlanden te intimideren”, reageert het Litouwse ministerie van Buitenlandse Zaken. Het eist meer uitleg. “Dit is een nieuw bewijs dat het revisionistische beleid van Rusland een bedreiging is voor de veiligheid van zijn buurlanden en Europa.”

De Finse buitenlandminister Elina Valtonen zegt dat het VN-Zeerechtverdrag bepaalt hoe kuststaten hun maritieme gebieden definiëren, en dat Rusland als ondertekenaar zich daarnaar moet schikken. “Verwarring zaaien is deel van hybride beïnvloeding. Finland laat zich niet in verwarring brengen.”

Rusland zegt dat de openbare raadpleging duurt tot 4 juni. Het voorstel schuift januari 2025 naar voren als datum waarop de wijzigingen zouden ingaan. In een verklarende nota zegt het ministerie van Defensie dat het handelt naar een regeringsbesluit uit 2019 voor de ontwikkeling van Russische maritieme activiteiten tegen 2030.

Het ministerie argumenteert dat veranderingen nodig zijn, omdat de huidige meetpunten Rusland niet toelaten om de grenzen van zijn territoriale wateren te bepalen. “En ze komen niet volledige overeen met de hedendaagse geografische situatie.”

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *