© REUTERS

Vier Russische schepen, waaronder een atoomduikboot, liggen voor anker in de haven van Havana, op minder dan 150 kilometer van de kust van Florida.

Vandaag om 19:26

Het Cubaanse ministerie van Buitenlandse Zaken verzekerde al dat het bezoek niet mag worden geïnterpreteerd als “een bedreiging voor de regio”. De drie schepen (het fregat Gorsjkov, de vloottanker Pasjin en de bergingssleepboot Nikolaj Tsjiker) en de Kazan-duikboot liggen tot 17 juni voor de Cubaanse hoofdstad als teken van de “historische vriendschap” tussen Rusland en Cuba.

LEES OOK. Onderzoek linkt mysterieus ‘Havana-syndroom’ aan Russische geheime dienst

Volgens het Russische ministerie van Defensie zijn er geavanceerde wapens aan boord van de schepen, waaronder hypersonische Zircon-raketten. Cuba liet eerder al weten dat geen van de schepen kernwapens vervoert en ook Amerikaanse functionarissen verklaarden dat de Russische militaire aanwezigheid “opmerkelijk maar niet zorgwekkend” was. Het komt echter op een moment dat de Russische president Vladimir Poetin heeft gesuggereerd dat Moskou elders in de wereld “asymmetrische stappen” zou kunnen nemen als reactie op het besluit van president Joe Biden om Oekraïne toe te staan ​​door de VS geleverde wapens te gebruiken om doelwitten op Russisch grondgebied aan te vallen. (Lees verder onder de foto)

© AFP

Volgens het Pentagon en het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken stuurt Rusland meerdere schepen naar het Caraïbische Zeegebied in de aanloop naar grootschalige marineoefeningen in het najaar. Vorige zomer dokte het Russische opleidingsschip Perekop ook al aan in Havana voor een vierdaags bezoek.

Koude Oorlog

Havana en Moskou zijn historische bondgenoten, maar tijdens de vorige ontmoeting tussen de twee presidenten, in november 2022, werd de alliantie opnieuw leven ingeblazen. Sindsdien hebben diplomatieke delegaties van beide landen elkaar bezocht. Verschillende overeenkomsten in diverse sectoren volgden hierop. (Lees verder onder de foto)

© REUTERS

Tijdens de Koude Oorlog was Cuba een belangrijke vazalstaat voor de Sovjet-Unie. De inzet van Sovjet-nucleaire raketlocaties op het eiland veroorzaakte de Cubaanse rakettencrisis van 1962, toen Washington en Moskou dicht bij oorlog kwamen.

Bij de aankomst van de Russische vloot in de haven van Havana werden 21 salvo’s afgevuurd vanaf een van de schepen als groet aan de natie, die beantwoord werden door een artilleriebatterij van de revolutionaire strijdkrachten van Cuba.

© AFP

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *