Blankenberge

Wie woensdagochtend in Blankenberge vertoefde, kreeg spectaculaire beelden te zien. Een waterhoos boven de zee was van ver zichtbaar. Een atypisch zicht, al blijkt het natuurfenomeen wel vaker voor te komen.

Echte zomerse taferelen zijn aan de Belgische kust – en bij uitbreiding in heel het land – nog niet aan de orde. Een felle regenbui trok woensdagochtend nog over het land en dat zorgde meteen ook voor een spectaculair zicht aan de Blankenbergse kust. Al van kilometers ver was een heuse waterhoos te zien.

“Woensdag was er een actieve regenzone die vanaf de Noordzee van het westen naar het oosten over ons land trok”, vertelt weeranalist Nicolas Roose van weerdienst MeteoSupport, de overkoepelende naam voor NoodweerBenelux en Weerflash. “Doordat de zeewatertemperatuur vrij hoog is, maar de bovenlucht net koud ontstaat er onstabiliteit.” En die onstabiliteit resulteerde in een prachtige waterhoos. (Lees verder onder de foto)

De waterhoos was van ver te zien.© if

Een bizar zicht, maar inwoners of toeristen hoeven niet meteen te vrezen. Een windhoos kan je namelijk vaker zien aan de kust, maar dan vooral in het najaar van oktober tot december. “Dit is niet zeldzaam voor de Belgische kust”, vertelt Roose. En een waterhoos is ook veel minder gevaarlijk dan een tornado. “De schade bij een waterhoos is niet te vergelijken met die bij een tornado of wervelwind.”

Een waterhoos kan net zoals bij een tornado of windhoos wel voor schade zorgen, al was dat woensdagochtend niet het geval. “Een waterhoos is niet hetzelfde als een tornado, want die laatste is veel krachtiger. Ook de schade kan je bij beiden niet vergelijken. Een waterhoos is normaliter een stuk minder krachtig. Toch kan het ook voor beperktere schade zorgen, als de windhoos bijvoorbeeld op het strand komt. Dan kunnen er wel eens parasols gaan vliegen of kunnen terrassen beschadigd raken.” (CCA)

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *