Steeds meer minderjarigen duiken op in dreigingsmeldingen, en ze worden ook steeds jonger. Tien onder hen worden door OCAD opgevolgd als mogelijk gevaarlijk. “Brandversneller is het aanhoudende geweld in Gaza”, aldus experts.
Meisjes die plots niet meer willen zwemmen. Jongens die in de klas niet meer naast meisjes willen zitten, of andersom. Een Youtube-video die beweert dat meisjes niet alleen mogen reizen. Karin Heremans, coördinator radicaliseringspreventie voor het Vlaams Gemeenschapsonderwijs, zegt in meerdere scholen een toename van orthodox-salafistisch gedachtegoed te zien, met vrouwonvriendelijk karakter. Bij Ceapire, een organisatie die Vlaamse scholen en overheidsdiensten bijstaat in de aanpak van radicalisering, merkt Ilyas Zarhoni “een serieuze opkomst van sympathie voor IS”.
OCAD, het coördinatieorgaan van de dreigingsanalyse, erkent dat steeds meer minderjarigen voorkomen in dreigingsdossiers en -meldingen. Het gaat om een tiental minderjarigen die de intentie lijken te hebben hun ideeën om te zetten in daden, of die leeftijdsgenoten trachten aan te zetten om ook actie te ondernemen. Zij behoren tot de groep die prioritair opgevolgd wordt. Eén van hen is een aanhanger van rechts-extremisme, de rest sluit aan bij het jihadistisch gedachtegoed.
“Vaak zijn dat jongeren die niet op de radar van de veiligheidsdiensten stonden, maar die meestal online radicaliseren”, zegt OCAD-directeur Gert Vercauteren. “Dat is iets wat ons zorgen baart. Het gaat soms over minderjarigen van veertien, vijftien, zestien jaar. Ze vinden elkaar op extremistische sociale mediakanalen en raken daar geradicaliseerd door het gedachtegoed van terreurgroepen.”
Gaza
Ook Staatsveiligheid bevestigt dat er almaar meer minderjarigen op de radar verschijnen, maar dat niet elke verdachte minderjarige daarom op de prioritaire OCAD-lijst belandt. “In een rechtsstaat als België moet je het kunnen verantwoorden wanneer iemand op die lijst wordt gezet. In die zin is het aantal minderjarigen in de gegevensbank klein, maar ook het stukje van de ijsberg.”
“Een brandversneller is het aanhoudende geweld tussen Hamas en Israël”, zegt Annelies Pauwels van het Vlaams Vredesinstituut, dat het fenomeen onderzoekt.