Maar liefst een kwart van de huiseigenaren stelt onderhoud aan de woning uit. Zelfs een simpel klusje als ramen wassen, blijkt door de helft van de deelnemers aan een peiling over schoonmaken nog maar een keer in het jaar te gebeuren. Ook groter onderhoud, zoals reparaties, schilderwerk en het opknappen van kozijnen wordt door woningeigenaren soms te lang on hold gezet. Terwijl gebrekkig onderhoud niet alleen je eigen wooncomfort negatief beïnvloedt, maar ook kan leiden tot serieuze waardevermindering van je woning – zeker als dit uiteindelijk leidt tot lekkages en andere schade. Tegen welke problemen kun je aanlopen door achterstallig onderhoud? En hoe komt het eigenlijk dat onderhoud aan de woning niet meer zo hoog op het prioriteitenlijstje lijkt te staan? Lees het hier.

Problemen

Veel problemen die door achterstallig onderhoud ontstaan, hebben te maken met vocht, zoals condensatieproblemen, lekkages en schimmel. Ook het belang van onderhoud aan hout, zoals balken en kozijnen mag niet worden onderschat, omdat dit kan leiden tot houtrot en uiteindelijk de structuur van de woning aantast – met mogelijke verzakkingen tot gevolg. Ook ogenschijnlijk kleine problemen, zoals wat schimmelplekken in de badkamer of een enkele muis in de schuur, kunnen een hoop schade veroorzaken als ze niet tijdig worden aangepakt. Daarom is het belangrijk om krachtige schoonmaakproducten van bijvoorbeeld HG niet alleen te gebruiken als het kwaad al geschied is, maar ook preventief in te zetten om bijvoorbeeld kalk, schimmel en ongedierte te weren.

Redenen

Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom mensen het onderhoud aan hun woning regelmatig te lang uitstellen. De huidige woningprijzen zouden ertoe kunnen leiden dat mensen na het kopen van een huis minder te besteden hebben om noodzakelijk onderhoud tijdig uit te laten voeren. Vooral nieuwe huiseigenaren blijken bij het kopen van een woning niet altijd voldoende rekening te houden met extra onderhoudskosten, die je eigenlijk vooraf bij je verwachte maandlasten op moet tellen. Ook het gebrek aan tijd die mensen thuis besteden door de toename van verplichtingen buitenshuis en het gebrek aan vakmensen die groot onderhoud aan woningen kunnen uitvoeren zullen meespelen.

Tips

Door onderhoud aan je woning te lang uit te stellen, kun je je flinke overlast op de hals halen. Door vocht en schimmel kunnen bijvoorbeeld serieuze gezondheidsklachten ontstaan en je kunt beter niet afwachten tot zich daadwerkelijk lekkages, insectenplagen, verzakkingen of andere fundamentele problemen voordoen. Dit gaat namelijk niet alleen ten koste van je eigen woongenot, maar ook van de woningwaarde en potentiële verkoopprijs. Probeer bij het kopen van een woning dan ook om onderhoudskosten in het maandelijkse kostenplaatje in te calculeren en reserveer bijvoorbeeld jaarlijks één procent van de WOZ-waarde voor onderhoud. Plan werkzaamheden zoals schilderwerk en onderhoud aan kozijnen tijdig in en ga preventief te werk door goed te ventileren en schoon te maken. Kortom, onderhoud is om verschillende redenen belangrijk dus stel klusjes niet te lang uit!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....