In Zeebrugge is dinsdagavond een 17-jarige jongen op het nippertje gered uit de zee. De tiener ging zelf het water in, maar kon niet op eigen kracht weer aan wal geraken. Toen een toevallige passant kleding aantrof op het strand en niemand in de zee zag, sloeg hij alarm. Twee surfinstructeurs besloten de tiener meteen uit het water te redden, net op tijd. “Het slachtoffer was verkrampt”, vertelt perswoordvoerster van de Brugse politie Lien Depoorter.
Een zwempartij in zee in Zeebrugge eindigde dinsdagavond in een heuse reddingsoperatie. Een 17-jarige jongen besloot het water in te gaan, maar raakte niet op eigen kracht uit het water. Net op dat moment zag een toevallige passant een hoopje kleding aan de waterlijn. “Toen die persoon niemand in het water zag, besloot hij de hulpdiensten te verwittigen”, bevestigt Lien Depoorter.
De politie en ambulance snelden meteen ter plaatse en dat ontging surfinstructeurs Stan Billiet en Daan Baute ook niet. “Wij waren nog aanwezig op de surfclub toen we plots de ambulance zagen op het strand”, vertelt Billiet. “Dat op zich vonden we al raar.”
Het duo besloot op het strand zelf te gaan luisteren wat het probleem was. “Blijkbaar ging het om een zwemmer in nood.”
Voor een drenkeling in de zee hanteren de hulpdiensten een strikte procedure. “In samenspraak met de politie werd besloten dat we met onze jetski het water in gingen.”
Net op tijd
De surfinstructeurs gaan vaak de zee in om mensen te redden, vooral kitesurfers dan. “Wij zijn het gewend om dat te doen”, vertelt Billiet. “We brengen het slachtoffer dan veilig aan land, dienen de eerste zorgen toe en laten de andere hulpdiensten bij aankomst dan hun werk doen.”
Het duo trof de tiener uiteindelijk 250 meter van de laagwaterlijn aan in zee. “Dat is een serieus eind in de zee”, vertelt Billiet. “De jongeman was uitgeput door de sterke stroming. Het ging echt om een uitputtingsstrijd. Dit was kantje boord. Tien minuten later kende dit een fatale afloop.”
Warme oproep
De surfinstructeurs en politie roepen daarom nogmaals op niet alleen het water in te gaan en al zeker niet als er geen redders meer aanwezig zijn. Toch ziet Billiet steeds vaker mensen de zee ingaan wanneer dat niet hoort. “Het begint echt een probleem te worden. Er wordt steeds meer en meer gezwommen in onbewaakte zones en dat komt door een gebrek aan sensibilisering. Mensen uit Brussel of Wallonië weten niet wat de borden of kleuren van vlaggen betekenen. Mensen denken nog te vaak dat de zee een zwembad is.”
Eenmaal aan wal werd de tiener door verpleegkundigen gecontroleerd. “Zo kon de jongen ook op adem komen”, vertelt Depoorter. “Uiteindelijk bleek alles oké.”