Charles en zijn vrouw, toevallig ook uit Boechout – waar Obi werd doodgebeten – leven mee met Koen Mortelmans en zijn vriendin Janiek. “Wat zij hebben meegemaakt, is nog honderd keer erger. Wij hebben ons hondje nog. Als ik zie hoe getraumatiseerd mijn vrouw is – ze begint nog altijd sneller te stappen als ze een grote hond ziet naderen – moet dit voor die mensen vreselijk zijn.”

Charles en zijn vrouw deden vorig jaar op 30 december een winterwandeling in het Zevenbergenbos in Ranst, met hun teckel aan de leiband. Het wandelpad leidde langs de Driepikkelhoeve. Daar werden ze gevolgd door de vier grote Turkse herdershonden van schapenboer Theo De Cock. Op een gegeven moment kwamen de dieren door de draad en namen Ugo in hun muil om ermee te schudden. Door het geroep van Charles lieten ze hun prooi vallen, om hem nadien weer op te rapen en nog eens te schudden. Ugo liep hierbij een bekkenbreuk op en moest met spoed geopereerd worden. Hij zit vol plaatjes en vijzen, “maar stelt het een half jaar later fysisch goed”, zegt Charles. (Lees verder onder de foto)

Een kangal aan de Driepikkelhoeve. Tegenwoordig zitten er nog maar vier volwassen honden.© kma

Naeyaert deed in januari een oproep tot getuigen op sociale media, omdat de schapenboer zijn verantwoordelijkheid betwistte. Volgens hem had de teckel zijn honden uitgedaagd, was hij zelf onder de draad gekropen in de wei en had Charles met een ruk aan de leiband de kangal onder de draad door gesleurd. (Lees verder onder de foto)

“Gelukkig waren er mensen getuige en hebben ze gereageerd op mijn oproep. Ze hebben mijn versie gestaafd. Maar De Cock handhaaft zijn verklaring. Hij heeft nog niets vergoed. Ik stel mij steeds meer de vraag of zijn verzekering hem geen nalatigheid verwijt. Ik heb een advocaat aangesteld en zal hem indien nodig dagvaarden”, aldus Naeyaert.

De dierenartskosten voor de operatie van de teckel liepen hoog op. “Anderhalve maand geleden heb ik nog contact gehad met burgemeester Johan De Ryck (N-VA), waarbij ik hem op het veiligheidsrisico heb gewezen.”

Burgemeester De Ryck heeft De Cock nu uitgenodigd op een hoorzitting in het gemeentehuis begin volgende week. Daarbij zullen een aantal zaken worden opgelegd. Als de eigenaar zich niet aan die afspraken houdt, kan worden overgegaan tot een bestuurlijke inbeslagname. Nu kan dat wettelijk nog niet, omdat er geen mens werd aangevallen. De schapenboer heeft wel al enkele keren een gasboete gekregen bij uitbraak van zijn honden. Volgens de burgemeester zijn de middelen die een gemeente heeft vrij beperkt.

“Woeste dieren”

Gespecialiseerd advocaat Anthony Godfroid passeerde zelf al als fietser langs de schapenwei en was toen verbijsterd over de situatie. “De gemeente kan wel meer doen. Artikel 135 van de Nieuwe Gemeentewet bevat in paragraaf 2 een interessante bepaling over “woeste dieren”. Burgemeesters kunnen maatregelen nemen om “het verhelpen van hinderlijke voorvallen waartoe rondzwervende kwaadaardige of woeste dieren aanleiding kunnen geven.”

Janiek en Koen Mortelmans voor de boomgaard waar Obi verder werd opgepeuzeld door de kangals.© kma

De kangals met Obi in de boomgaard.© rr

Op 12 oktober 2022 boog de Vlaamse Commissie Dierenwelzijn zich over de problematiek. “Er kan worden overgegaan tot bewarende maatregelen zoals muilbandplicht, het voorzien in een hogere omheining, het laten in beslag nemen van de gevaarlijke dieren en ze onderbrengen in het asiel in afwachting van de beslissing van de burgemeester. Opdat de burgemeester tot een beredeneerde beslissing kan komen, kan hij een hoorzitting organiseren, zoals nu blijkbaar gaat gebeuren”, zegt meester Godfroid.

Geen mens gebeten

“Op basis van de hoorzitting en eventuele resultaten van een gedragsstudie, kan de burgemeester volgende beslissingen nemen: euthanasie, definitief afstand ten voordele van een asiel of teruggave aan de verantwoordelijke mits naleving van maatregelen”, zegt Godfroid. Hij stond destijds als advocaat de ouders van Yuki bij, het meisje dat door een hondenaanval in Riemst bijna letterlijk werd verscheurd. “Ook hier was er weinig gebeurd met eerdere klachten dat de honden meermaals losgebroken waren. Het doet me hier aan denken.”

Voor Koen Mortelmans, baasje van Obi, moeten de honden geen spuitje krijgen. “Ik ben niet kwaad op die beesten, want ze kunnen er niks aan doen. Een normale hond komt naar zijn baas als hij hem roept of ziet, deze honden liepen weg. Ze hebben nooit gehoorzaamheidstraining gekregen. Misschien kunnen ze bij iemand met verstand van dit ras heropgevoed worden. De reactie mag niet slap blijven, of wachten we echt tot er een kind wordt aangevallen?”

Zowel het baasje van Obi als van Ugo konden enkel een melding maken bij de politie, geen proces-verbaal, omdat er geen mens werd gebeten. “Ik heb al gezegd dat ik beter gebeten was geweest”, zegt Naeyaert. “Al meen ik dat niet echt.”

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *