Foto: Unsplash/Trnava University

Help ons door dit met iedereen op je socials te delen!

Terwijl Italië wettelijk al een verbod op kweekvlees heeft en Frankrijk pleit voor een Europees verbod hierop, gaat Nederland vol voor kweekvlees.

Waar Nederland al ‘krekelland’ nummer 1 is, wil het kabinet ook koploper blijven met kweekvlees ten behoeve van de voedseltransitie.

—Lees verder na dit advertentieblokje—

https://www.hetnieuwsmaardananders.nl/wp-content/uploads/2024/04/terwijl-italie-kweekvlees-heeft-verboden-en-frankrijk-pleit-voor-europees-verbod-wil-nederland-koploper-blijven-1.png

Mocht je je afvragen waarom supermarkten hierin meegaan: dat is het gevolg van de ‘consumptiedoelstellingen’ van onze demissionaire regering, merkt onderzoeksjournalist Marc van der Vegt op. U hoort het goed: consumptiedoelstellingen. De overheid die voor u bepaalt wat u wel en niet mag eten.

Dwangmethoden

Het gebruik van dwangmethoden om deze doelstellingen te halen, mag een volgend kabinet dan ook niet schuwen.

Demissionair minister van Landbouw Piet Adema schrijft in antwoord op Kamervragen dat Nederland kweekvlees ‘een belangrijk onderwerp’ vindt in het kader van de eiwitstrategie. Ons land moet daarin haar koploperspositie behouden, aldus Adema.

Het kabinet heeft de doelstelling om in 2030 te komen tot een consumptieverhouding van 50 procent dierlijke en 50 procent plantaardige eiwitten in ons voedingspatroon. Om deze doelstelling te kunnen halen, zie ik een grote rol weggelegd voor de verschillende partijen in de levensmiddelensector. Binnen Nederland zien we dat steeds meer partijen, zoals supermarkten en cateraars in beweging komen, mede vanwege deze consumptiedoelstelling van de overheid, jubelt Adema.

Dan weten we genoeg

De minister merkt op dat sommige supermarkten een verschuiving naar een voedingspatroon met 60 procent plantaardige en 40 procent dierlijke eiwitten als ambitie hebben in 2030.

Hij doet vervolgens een opmerkelijke uitspraak: “Op dit moment zet ik geen dwingende maatregelen in om hier verdere stappen op te zetten. Dit is aan een volgend kabinet.”

“Op dit moment… dan weten we genoeg,” reageert Tweede Kamerlid Pepijn van Houwelingen.

Tumorcellen

In een artikel van Bloomberg valt te lezen dat al het kweekvlees wordt gemaakt van tumorcellen. Die cellen worden overigens ook gebruikt om vaccins te maken.

Gewone vleescellen blijven zich niet eeuwig vermenigvuldigen. Om die reden gebruiken bedrijven geïmmortaliseerde cellen, pre-kankercellen die in sommige gevallen kankercellen worden.

Ons immuunsysteem is ontworpen om dergelijke cellen te doden. Ze krijgen pas de ruimte als ons immuunsysteem verzwakt is.

Wat wordt het? ‘Eat ze bugz’, kweekvlees of vegetariër worden? Lastige keus.

Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

5
4
stemmen

Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel belangrijk?
Deel het met anderen op je Socials!

+

Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen

Aanmelden

?

+

Volg ons op ons gratis Telegram kanaal

Volg Ons

?

+

Steun ons met een vrijwillige bijdrage

Doneer

?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *