De PVV is een groot voorstander van het afschaffen van de dwangsomregeling voor asielzoekers en andere vreemdelingen, zei Tweede Kamerlid Marina Vondeling dinsdag in de Kamer.
Sinds 2009 moet een bestuursorgaan dat de wettelijke beslistermijn voor het nemen van een beslissing heeft overschreden een dwangsom betalen. Dit geldt ook bij te laat beslissen in asielprocedures. Begin 2020 stond het wekelijks uit te keren bedrag aan dwangsommen in asielprocedures op 1 miljoen euro.
“Terwijl veel gewone Nederlanders moeite hebben om de financiële eindjes aan elkaar te knopen, krijgen asielzoekers miljoenen euro’s uitgekeerd: de wereld op z’n kop,” zei Vondeling.
Lekker iedereen voor de gek houden…..😓🙈
Marina Vondeling ‘Asielzoekers krijgen miljoenen uitgekeerd, de wereld op z’n kop’
‘Bestuursorganen moeten dwangsommen betalen’
Belastingbetalers betalen uiteindelijk die bestuurlijke dwangsommen !!
INDERDAAD, DE WERELD OP ZIJN KOP! pic.twitter.com/GXFvRTucjH
— Remco (@Remcobus1967) June 18, 2024
(Video verwijderd? Klik hier…)
Geld verdienen aan hun asielaanvraag
“Met de Tijdelijke wet opschorting dwangsommen moest in de aanloop naar een definitieve regeling op korte termijn een einde gemaakt worden aan de dwangsomregeling. Alhoewel de motivatie voor deze wet zou moeten zijn dat asielzoekers doodleuk verdienen aan hun asielprocedures, was de wet op dat moment een late maar goede correctie op het grootschalig gebruik en misbruik door asielzoekers van de dwangsomregeling,” voegde ze toe.
De asielzoekers krijgen al alles gratis en zouden niet ook nog eens geld moeten verdienen aan hun asielaanvraag, aldus Vondeling.
Streng genoeg?
De Kamer besprak een wetsvoorstel dat de Tijdelijke wet opschorting dwangsommen moet omzetten in een permanente wet. De PVV vraagt zich af of de wet op onderdelen wel streng genoeg is.
“Dit wetsvoorstel regelt weliswaar dat bestuurlijke dwangsommen bij het niet tijdig beslissen in vreemdelingenzaken worden afgeschaft, maar dit geldt niet ten aanzien van rechterlijke dwangsommen; dit omdat volgens de Raad van State de afschaffing in strijd wordt geacht met het unierechtelijk beginsel van effectieve rechtsbescherming,” merkte Vondeling op.
Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.
…