In de Amerikaanse staat Louisiana is maandag een controversiële wet goedgekeurd omtrent de bestraffing van personen die veroordeeld zijn voor zedenfeiten. Chirurgische castratie is nu namelijk mogelijk in de staat. En dat zorgt voor heel wat verontwaardiging.
De nieuwe wet geeft rechters de optie om te kiezen voor chirurgische castratie bij personen die veroordeeld zijn voor bepaalde seksuele misdrijven bij kinderen jonger dan 13 jaar. Het gaat dan over onder meer verkrachting, incest en aanranding.
In Louisiana, maar ook in onder meer Californië, Texas en Florida, kunnen rechters als jaren kiezen voor chemische castratie. Daarbij wordt door middel van medicijnen de seksuele drang van zedendelinquenten onderdrukt. Zo’n straf wordt wel zelden uitgesproken en is ook binnen de wetenschap controversieel. In Louisiana zou er slechts één geval zijn geweest in de afgelopen tien jaar.
De nieuwe wetgeving gaat vele stappen verder. Het idee zou zijn dat een rechter zo’n chirurgische castratie kan opleggen aan delinquenten die hun straf hebben uitgezeten en de gevangenis mogen verlaten. Bij zo’n ingreep worden dan testikels of eierstokken verwijderd. Indien een gevangene weigert, kan die een bijkomende gevangenisstraf van drie tot vijf jaar krijgen.
Maar ook deze manier van castratie is controversieel. Vooral omdat er binnen de wetenschap geen consensus zou bestaan dat het ook effectief een impact heeft op seksuele recidive. Organisaties die zich bezighouden met de rechten van gevangenen vragen zich ook af of artsen hun eed van Hippocrates zo niet zouden schenden, waarin gesteld wordt dat een arts zijn patiënt geen schade mag berokkenen.
Die organisaties hebben al verzekerd dat zijn naar het gerecht zullen stappen wanneer een rechter effectief zo’n chirurgische castratie oplegt. Volgens hen is de nieuwe wet dan ook ongrondwettelijk.