Tom Waes is een man van vele talenten. Ook met de grijpstok kan hij flink overweg. Al ligt er zoveel afval, dat ook hij, net als de meeste medewerkers van verzekeraar Axa die meehielpen, algauw met de handen begint te sleuren. “Het milieu is al twintig jaar een rode draad in mijn leven”, vertelt Tom Waes. “Je hoeft het ook niet ver te zoeken, wil je je handen uit de mouwen steken. Hier, op de oever van de Scheldebocht en met zicht op de kathedraal, ligt het vol afval en plastic. Het is hallucinant hoeveel hier iedere keer weer aanspoelt: autobanden, flessen, tonnen,… En bij hoogtij volgt de volgende lading.”

Het tv-gezicht komt helpen vanuit het hart, vertelt hij. “Het leuke aan mijn job is dat ik kan helpen om mensen bewust te maken van de afvalproblematiek. Men weet dat men mij voor zulke projecten altijd lastig mag vallen. Ik kom met plezier.”

De hele ochtend werd er ontzettend veel afval uit het slib gehaald.© Dirk Kerstens

En het is nodig dat een bekende kop als Tom Waes het probleem onder de aandacht blijft brengen, zegt Thomas de Groote, oprichter van River Cleanup, de organisatie die wereldwijd al 260.000 mensen aanzette tot actie. “Al is afval opruimen geen oplossing, daar kan je mee bezig blijven. Vandaag proberen we mensen te tonen wat het probleem is: het gebruik van plastic dat maar één keer gebruikt wordt. Die koffiebeker die je even snel weer weggooit, bijvoorbeeld. Het afval dat wij hier opruimen is een gevolg van die wegwerpcultuur.”

“Ook recyclage is niet altijd even makkelijk”, gaat Thomas de Groote verder. “Een deel wordt verbrand of naar het buitenland gestuurd, waar de verwerking heel wat minder kan zijn dan in België. Er zijn oplossingen, zoals werken met een statiegeldsysteem.”

Biologisch afbreekbaar

“Weet je wat ook zou helpen?” pikt Tom Waes in. “Stoppen met het kopen van flessen water. We hebben drinkbaar kraantjeswater in ons land. Koop jezelf een herbruikbare beker en vul die. Ik zeulde vroeger ook met flessen, maar waarom eigenlijk? Ik krijg m’n pmd-zak tegenwoordig niet meer vol. Sinds kort gebruik ik ook biologisch afbreekbare pads in de wasmachine.”

Tom Waes aan het werk. “Stoppen met het kopen van flessen water, dat zou al een stap in de goede richting zijn. We hebben perfect drinkbaar kraantjeswater.”© Dirk Kerstens

De oplossing ligt deels ook bij de overheid, vindt Tom Waes. “De regering zou plastic verpakkingen, als ze vermeden kunnen worden, moeten verbieden.”

“Ik was onlangs in Rwanda”, gaat hij verder. “Voor de duidelijkheid, dat is een dictatuur. Maar die hebben wel op een bepaald moment plastic zakken verboden. Het halve land stond op z’n kop, maar iedereen heeft wel een oplossing gevonden. Het is die mentaliteitswijziging die een samenleving moet ondergaan.”

Bolletjes

Iets verderop, in het riet, toont een medewerkster van River Cleanup ons de grond bezaaid met plastic bolletjes. “Je raakt ze best ook niet aan,” vertelt de jongedame, “er kunnen giftige stoffen opzitten. Dit is plastic dat tijdens het transport ‘gemorst’ wordt en hier terechtkomt. Dit is afkomstig van de industrie. Je komt tot in Temse dit soort bolletjes tegen.”

Tussen het riet ligt het vól ‘bolletjes’. “Soms zijn ze ook bewerkt met giftige stoffen.”© JABA

En dus ook enkele tientallen medewerkers van Axa hielpen dinsdagvoormiddag mee. “We zetten ons wereldwijd de hele week in voor het goede doel”, vertelt Dina Losifidis, binnen Axa Verzekeringen verantwoordelijk voor alles wat duurzaamheid betreft. “We gaan deze week ook nog in Voeren en aan de kust afval ruimen.”

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....