Safah Hermes mag dus blijven. “Net als modehuis Hermès mag blijven”, lacht Nar. De rechter verwierp de eis van het Franse modehuis Hermès. Zij hebben de merknaam gedeponeerd en vreesden dat er verwarring kon ontstaan.

“Belachelijk”, zegt Umit Nar. “Hermès verkoopt peperdure lederen tassen en ik verkoop tweedehandsboeken voor omgerekend een paar euro”, zegt de Turkse boekenfanaat.

“Als ik een schoenen- of textielwinkel met de naam Hermes had geopend, zou het nog begrijpelijk zijn geweest, maar onze vakgebieden zijn zo verschillend dat er geen verwarring mogelijk is”, aldus Nar. (Lees verder onder de foto)

Nar bij zijn boekenwinkel in Izmir.© AFP

Een rechtbank in Ankara heeft zijn redenering gevolgd en een beslissing van TurkPatent, de Turkse autoriteit voor intellectueel eigendom, van tafel geveegd. Die stelde dat geen enkel ander merk dan Hermès Paris de merknaam mag gebruiken.

Culturele erfgoed

“Hermes is een god in de Griekse mythologie die tot het culturele erfgoed van de mensheid behoort. Hij mag niet de eigendom worden van een bedrijf. In die zin is het een belangrijke beslissing die de rechtbank heeft genomen”, zegt de boekverkoper wiens winkel in de westelijke stad Izmir ligt.

LEES OOK.Zo exclusief dat je het niet mag kopen: Amerikanen die geen Hermès-handtas mogen kopen zijn niet alleen

“Hermes, Zeus en de kerstman behoren tot het culturele erfgoed van de mensheid”, aldus de 51-jarige handelaar. Dat moet zo blijven. “Geen enkel bedrijf mag die namen of figuren claimen.”

De rechtbank heeft haar vonnis nog niet openbaar gemaakt, zei de advocaat van de boekverkoper, Hilmi Gullu. “Maar de uitspraak is sowieso een overwinning.”

“Belachelijk. Hermès verkoopt peperdure lederen tassen en ik verkoop tweedehandsboeken voor omgerekend een paar euro”

Umit Nar

Eigenaar boekenwinkel Hermes

“Multinationals zoals Hermès voeren een agressief handelsmerkregistratiebeleid, buiten hun eigen industrieën zelfs. Dit vonnis opent de weg om ‘neen’ te zeggen tegen deze praktijken”, zei Gullu.

Risico op verwarring

De zaak gaat terug tot december 2021, toen de Turkse winkelier een handelsmerk probeerde te registreren voor zijn 15 jaar oude boekhandel. Een vertegenwoordiger van het Franse bedrijf startte daarop een rechtszaak tegen TurkPatent en bracht de zaak voor de rechtbank om de winkelier te verbieden de naam Hermes te gebruiken in zijn merknaam en marketingmateriaal. Het modehuis Hermès wees op “de gelijkenis in de naam en het risico op verwarring”.

Nar nam dat niet en trok naar de rechter.

“De meeste mensen kennen mij als Sahaf Hermes, en niet onder mijn echte naam. Iedereen weet dat ik boeken verkoop en geen sjaaltjes of handtassen”, zegt hij nog. “En ik heb ook niet de ambitie om van mijn boekenwinkeltje en modezaak te maken”, voegt hij er nog met een lach aan toe.

Het modehuis Hermès heeft nog niet gereageerd. Het is ook nog niet duidelijk of ze in beroep gaan.

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....