Aan de UGent loopt al enkele weken een bezetting door pro-Palestijnse activisten, die vanuit het UFO-gebouw actievoeren om de universitaire leiding te bewegen tot een algemene academische boycot. Enkele honderden activisten hebben de inkomhal van dat gebouw (ook wel het Universiteitsforum genoemd) ingenomen en ingekleed met tenten, constructies en vlaggen. De rector ging twee keer in gesprek met de activisten, maar een algemene academische boycot lag niet op de tafel.

Wel vroeg hij zijn mensenrechtencommissie om alle universitaire samenwerkingen met Israëlische universiteiten en onderzoeksinstellingen onder de loep te nemen en het mensenrechtenbeleid van de Gentse universiteit aan te scherpen. Ook nadat drie twijfelachtige samenwerkingen met Israëlische instellingen twee weken geleden al werden stopgezet.

Dialoog

Die toenadering had niet tot een verzoening geleid met de bezettende activisten, die vorige week vrijdag nog overgingen tot een bezetting van het rectoraat, administratief het centrale gebouw van de universiteit. De politie pakte toen tien activisten op en er was sprake van onwil tot identificatie en opzettelijke slagen en verwondingen.

De rector wou aanvankelijk het gebouw laten ontruimen, maar ging uiteindelijk wel in op een vraag tot dialoog, gesteund door bemiddelaar Khalid Benhaddou, een Gentse imam en auteur. Na dat gesprek gaf hij al aan het mensenrechtenbeleid te willen aanscherpen en daarop vroeg hij om een advies van de mensenrechtencommissie (languit de Commissie Mensenrechtenbeleid en Dual Use Onderzoek (CMDUO).

Ook afstand van onderzoeken

“Na nieuwe screening wil de UGent al haar lopende institutionele samenwerkingen met Israëlische universiteiten en onderzoeksinstellingen stopzetten”, communiceert de UGent donderdagnacht. Daarmee neemt de Gentse universiteit ook afstand van onderzoeken die op zich niet bijdragen aan mensenrechtenschendingen. Het gaat om 18 multipartner-onderzoekssamenwerkingen waarbij één of meerdere Israëlische partners betrokken zijn. (Lees verder onder de foto)

© BELGA

“Het gaat onder meer om onderzoek naar autisme, Alzheimer, waterzuivering en duurzame landbouw”, licht de universiteit toe. Er is ook een samenwerking stopgezet met een Israëlische partner, gefinancierd via Erasmus+, in het domein economie en recht.

De verwevenheid met andere organisaties, partners of de overheid maakt het niet langer mogelijk om samen te werken, besluit de universiteit. “De UGent wil niet betrokken zijn bij de zeer zware mensenrechtenschendingen en schendingen van het internationaal recht die vastgesteld worden in Gaza. De UGent wil dus ook niet samenwerken met partners die betrokken zijn bij deze ernstige mensenrechtenschendingen.”

Het advies van de mensenrechtencommissie – dat de rector volgt – zegt dat bij lopende projecten de nodige stappen worden gezet binnen het consortium om na te gaan of de samenwerking met de betrokken Israëlische partner kan worden stopgezet. Indien dit niet het geval is, “dient UGent de nodige stappen te zetten om zelf uit het project te stappen”.

De UGent werkt in Israël ook samen met niet-academische partners. “De Commissie heeft op heden geen betrokkenheid bij ernstige mensenrechtenschendingen vastgesteld”, klinkt het daarover. “De lopende samenwerkingen met deze partners kunnen dus verdergezet worden.”

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *