© BELGA

De Universiteitshal van de KU Leuven in de Naamsestraat is beklad met rode verf en beplakt met pro-Palestijnse affiches. Rond 8.45 uur zijn technische diensten van de KU Leuven begonnen met opruimwerken.

Bron: BELGA

De affiches klagen de samenwerkingen van de universiteit met Israëlische universiteiten en onderwijsinstellingen aan. Ook hekelen ze “het gebrek aan transparantie van de EC DMM”, de ethische commissie die de samenwerkingen evalueert. 

De boodschappen verwijzen naar @kul.student.encampment, de groep studenten die een collegegebouw al bijna vier weken bezet houdt. Donderdagavond kondigde de pro-Palestijnse actievoerders aan een postercampagne te starten in Leuven. De studenten stellen dat de universiteit systematisch liegt over het aantal samenwerkingen dat ze heeft met Israëlische instellingen en over de inhoud ervan. 

Donderdag verspreidde KU Leuven-rector Luc Sels een bericht naar personeelsleden waarin hij stelde dat de universiteit zou helpen met de psychologische begeleiding en traumahulp van Palestijnse professoren en studenten. De actievoerders zijn daar niet van onder de indruk. “Het EC DMM en het bestuur van de universiteit plaatsen zich dan in de bizarre situatie waar zij het leed van de slachtoffers willen verzachten, maar geen einde willen maken aan hun samenwerking met de daders”, zeggen ze. “Is het dan aanvaardbaar om samen te werken met een moordenaar, als je daarna de nabestaanden probeert te troosten?” (Lees verder onder de foto’s)

© BELGA

© BELGA

© BELGA

© BELGA

“Zeer spijtig”

Normaal gezien gingen de studenten om 9.30 uur een protestactie houden aan de Universiteitshal, maar die werd geannuleerd.

De KU Leuven “betreurt deze vorm van vandalisme ten zeerste”, laat ze weten in een schriftelijke reactie. “Het bekladden van onze gebouwen getuigt niet van een respectvolle dialoog, we vinden het dan ook zeer spijtig dat dit gebeurd is.”

De universiteit hamert er nogmaals op dat ze “voor alle collega’s en alle studenten een veilige gemeenschap wil zijn, met de nodige openheid en ruimte voor dialoog, zeker in tijden van oorlog en ongeziene polarisering”. “We blijven ook openstaan voor dialoog, maar enkel als dat op een respectvolle wijze gebeurt”, stelt de KU Leuven.

© mdt

© mdt

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *