Foto: Unsplash/Matt Mutlu
Utrecht wordt omgevormd tot 10-minutenstad en naar bewoners die zich zorgen maken over dit Smart City-project wordt alleen voor de vorm geluisterd, ontdekte De Andere Krant. Eén van hen schreef raadsleden persoonlijk aan, maar niemand reageerde. Burgers hebben niks in de melk te brokkelen.
Onderzoeker en burgeractivist Maartje van den Berg kwam erachter dat Utrecht in een transitie naar 10-minutenstad zit. Het is de bedoeling dat de stad wordt opgedeeld in zeven deelgebieden. Er komen deelauto’s, voetgangers gaan voor, fietsers en het OV worden gestimuleerd en als je dan toch nog een eigen auto hebt, moet je die in een hub neerzetten, aldus Van den Berg.
Bekijk het videoverslag van Potkaars:
Schrok wakker
Yvonne Hessel van Utrecht Solidair is één van de weinige gemeenteraadsleden die de zorgen van burgers wel serieus neemt. Ze dacht in eerste instantie dat het wel mee zou vallen met de plannen voor een Smart City, maar toen ze zich er meer in verdiepte, schrok ze wakker.
Er worden in de wijk Overvecht allerlei beslissingen genomen om ervoor te zorgen dat je de wijk niet meer uit hoeft. Hessel voorspelt dat Overvecht straks een afgesloten wijk wordt, een soort bubbel.
Sensoren en andere elektronica
Het raadslid zag hoe klassieke lantaarnpalen werden vervangen door aluminium exemplaren met felle belichting die sensoren en andere elektronica (kunnen) bevatten. Ze ontdekte tot haar schrik dat veel gemeenten van dit soort smart lantaarnpalen neerzetten.
Het college ramt het er gewoon door en doet alsof de bewoners wel degelijk zijn betrokken. Hessel: “Dat is schijnparticipatie.”
Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.
…