Het tekort aan verpleeg- en zorgkundigen is al lang geen nieuw probleem meer. De vergrijzing zorgt ervoor dat er steeds meer ouderen zijn die zorg nodig hebben. Daarnaast is er ook een dubbel effect van de vergrijzing: er gaan steeds meer verplegers met pensioen en er studeren minder verpleegkundigen af. Vorig jaar behaalden slechts 1.528 verpleegkundigen een bachelordiploma, wat een daling van 40 procent is ten opzichte van zes jaar eerder.
Recente cijfers tonen aan dat het aantal vacatures voor verpleegkundigen ook op een recordhoogte staat. Vorig jaar waren er maar liefst 10.023 vacatures bij de VDAB, wat een stijging van 53 procent is in vijf jaar tijd. Het vinden van verpleeg- en zorgkundigen is sinds de coronapandemie het grootste probleem voor zorginstellingen. Er is geen verbetering in zicht, aangezien er slechts acht nieuwe verpleegkundigen instromen voor elke tien die uitstromen.
Om het tekort aan te pakken, moeten er verschillende maatregelen genomen worden. Zorgorganisaties willen mensen warm maken om in de zorg te stappen en pleiten ervoor dat bepaalde profielen, zoals ergotherapeuten, bepaalde handelingen mogen stellen die nu enkel voorbehouden zijn aan verpleegkundigen. Daarnaast willen ze ook inzetten op zij-instromers. Echter, de federale regering wil de werkloosheidsuitkeringen beperken tot twee jaar, wat een obstakel vormt voor mensen die een opleiding tot verpleegkundige willen volgen.
Het Vlaams Parlementslid Katrien Schryvers (CD&V) benadrukt dat er een breed scala aan maatregelen nodig is om het tekort aan verpleegkundigen aan te pakken. Ze stelt voor om de opleiding aantrekkelijker te maken, bijvoorbeeld door een onkostenvergoeding in te voeren voor studenten die in hun vierde jaar een werkstage uitvoeren.
Niet alleen het aantal vacatures voor verpleegkundigen is op zijn hoogtepunt, maar ook de vraag naar zorgkundigen is nog nooit zo groot geweest. In totaal waren er vorig jaar 58.567 vacatures in de hele zorgsector. Naast verpleegkundigen is er vooral vraag naar schoonmakers bij mensen thuis, opvoeder-begeleiders, zorgkundigen en begeleiders in de kinderopvang. Het tekort aan zorgpersoneel veroorzaakt dus flinke problemen in alle zorgsectoren, en er wordt geen verbetering verwacht in de komende jaren.
Source: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20250409_97201508
.