Even voor alle duidelijkheid: de recente overstromingen in Valencia hebben niets te maken met klimaatverandering en alles met verwaarloosde infrastructuur en slechte stadsplanning. Het is bijna lachwekkend hoe snel politici en de mainstream media de overstromingen beschreven als veroorzaakt door klimaatverandering. Als je wat verder kijkt, zie je dat deze overstromingen niet alleen voorspelbaar waren maar ook te voorkomen.
Wat is er gebeurd in Valencia?
Valencia werd vorige week getroffen door zware regenval, die ernstige overstromingen veroorzaakte in delen van de stad. De reguliere media was er als de kippen bij om er een ‘klimaatcrisis-verhaal’ van te maken, met alarmerende koppen over klimaatverandering. Maar wat werd er niet gezegd? Dat Valencia al eeuwen te maken heeft met overstromingen. Dit is geen nieuw fenomeen, veroorzaakt door een stijgend CO2-niveau; het is een gevolg van decennia aan roekeloze planning en de weigering om overduidelijke risico’s aan te pakken.
Bron: https://www.barrons.com/news/spain-torrential-rain-in-valencia-region-44807b6b
Na de verwoestende overstroming van 1957 (later meer daarover), namen stadsplanners de moedige stap om de rivier Turia om te leiden naar het zuiden van de stad; een briljante structurele oplossing om de stad te behoeden voor toekomstige rampspoed. Maar wat deden ze daarna? Ze lieten ongebreidelde stadsontwikkeling toe rond het nieuwe overstromingskanaal, exact waar het gevaarlijk kan worden dus. De recente overstromingen vonden precies in deze uitbreidingszones plaats (de cirkels op de onderstaande kaart). Decennia wegkijken van de overduidelijke risico’s heeft geresulteerd in deze voorspelbare ellende; eindeloos gepraat over een klimaatcrisis verandert daar niets aan.
Via @alfreedom_dev
Klimaatverandering in plaats van verantwoordelijkheid nemen
Het is ironisch: stadsplanners en politici, die het overstromingsgevaar negeerden om de stad snel te kunnen uitbreiden, geven nu de schuld aan klimaatverandering voor een crisis die ze zelf hebben veroorzaakt. In plaats van de verantwoordelijkheid te nemen en de inwoners te beschermen, kiezen ze voor een makkelijke uitweg. Het klimaatnarratief leidt de aandacht af van hun fouten. En het komt bovendien goed van pas in de agenda die nog meer uitgaven legitimeert voor beleid dat de werkelijke problemen niet oplost.
Decennialang hebben de bestuurders van Valencia de historische context genegeerd. Paleoklimaat-data laten zien dat de regio al meer dan duizend jaar te maken heeft met ernstige overstromingen, met gegevens die tot de 11e eeuw teruggaan. De beruchte overstroming van 1957 was (en is) een van de ergste; ze vond plaats in een periode dat het CO2-niveau een stuk lager was. Maar ondanks het ruim aanwezige bewijs dat overstromingen historisch gezien altijd al plaatsvonden, pushen politici en de media gretig het verhaal van een ongeëvenaarde klimaatramp.
Bron: https://www.tandfonline.com/doi/pdf/10.1623/hysj.51.5.765
De overstroming van 1957
De ramp van 1957 zou een wijze les moeten zijn geweest. Valencia ondernam direct actie, door de rivier Turia te verleggen en zo de stadskern te beschermen. Maar in plaats van deze veiligheidsbuffer te handhaven, buitten politici en planners het nieuwe gebied uit als mogelijkheid voor stadsontwikkeling, waarbij ze overstromingsbescherming zagen als niets meer dan een richtlijn. Ze bouwden precies in het gebied dat bedoeld was als beveiliging, een actie die geen enkele competente planner zou aanbevelen.
De overstromingen troffen juist deze gebieden het hardst; dus daar waar de waarschuwingssignalen van de natuur lang werden genegeerd. Het gaat om een geval van onverantwoord gedrag, gemaskeerd als klimaatcrisis, waarbij politiek gemak belangrijker is dan veiligheid. Het is natuurlijk makkelijker om het te hebben over koolstofemissie dan toe te geven dat je toeliet dat een overstromingsgebied werd veranderd in een woonwijk.
Angst verkopen
De berichtgeving van de media laat een duidelijke agenda zien. Het artikel in de Daily Mail noemt de overstromingen “catastrofaal” door klimaatverandering, maar zegt niets over de historische context. De overstroming van 1957 wordt niet genoemd, noch het feit dat de infrastructuur van Valencia niet was ontworpen om de stadsontwikkeling na het omleggen van de rivier te behappen. Door exclusief te focussen op klimaatverandering, laten de media hun publiek abusievelijk denken dat deze overstromingen nieuw zijn en een gevolg van onze ‘moderne’ wereld, in plaats van een gevolg van eeuwenoude natuurlijke variaties en kortzichtig stadsbeleid.
Het is veel makkelijker voor de media en politici om het publiek bang te maken met een apocalyptisch verhaal dan hun fouten onder ogen te zien. Ze weten dat angst goed verkoopt en mensen volgzaam houdt. En als ze het idee verkopen dat alleen drastische klimaatmaatregelen deze problemen kunnen ‘oplossen’, sturen ze bovendien middelen weg van de werkelijke oplossingen, zoals verantwoorde stadsplanning en effectieve bescherming tegen overstromingen.
Zullen ze het ooit leren?
De overstroming in Valencia zou een wake-up call moeten zijn maar niet die politici en media nu pushen. In plaats van bij iedere extreme weergebeurtenis klimaatverandering de schuld te geven, moeten we een focus eisen op verantwoordelijkheid en proactieve maatregelen. Overstromingen zijn een natuurlijk fenomeen maar we krijgen een verhaal voorgeschoteld dat een historische context van eeuwen negeert om te voldoen aan de klimaatagenda. Waar zijn de wetenschappers die deze totaal verkeerde weergave aan de kaak stellen? Hun stilzwijgen maakt het mogelijk dat deze verdraaiing van de feiten kan blijven gedijen, waardoor politici hun verantwoordelijk kunnen ontlopen.
Als we de werkelijke oorzaken blijven negeren, zullen steden als Valencia dezelfde kostbare fouten blijven maken, en verdrinken onder het gewicht van slechte planning en politieke hypocrisie.
Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op Irrational Fear, de substack-pagina van Matthew Wielicki. Abonneer je op zijn substack-pagina om meer van zijn artikelen te lezen.
Source: https://clintel.nl/valencia-hoe-politici-en-de-media-natuurrampen-exploiteren/
.