Sioen, Natalie Eggermont, Bart Van Opstal, Dominiek Sneppe.© blg, jdw, fve

Een nieuw parlement, dat betekent ook een reeks nieuwe gezichten. Wie komt voor het eerst op de banken terecht, en wie zien we onverwacht terug? Dit zijn alvast enkele opvallende namen.

Eva De Bleeker

9.998 stemmen

Onbekend is ze allang niet meer, maar ze was tot nu toe wel degelijk nog nooit verkozen. Eva De Bleeker (Open VLD) werd in 2020 staatssecretaris voor Begroting, maar nam in 2022 ontslag na fouten in de begrotingscijfers. Ze kreeg bij de verkiezingen de derde plaats op de Vlaams-Brabantse lijst, wat ze zelf “een strijdplaats” noemde. Ondanks de zware pandoering voor haar partij sleept De Bleeker toch een zitje in de wacht.

© Kristof Vadino

Frederik Sioen

8.457 stemmen

Muzikant Frederik Sioen (44) zette in oktober de stap naar de Gentse politiek, bij Vooruit. Hij haalde net genoeg voorkeurstemmen binnen om zichzelf Vlaams Parlementslid te mogen noemen. Onder zijn artiestennaam Sioen bracht hij sinds 2003 verschillende albums uit, met Cruisin’ als zijn bekendste single.

Bogdan Vanden Berghe

8.268 stemmen

In 2019 greep hij nog net naast een Kamerzetel, nu raakte hij verkozen in het Vlaams Parlement. De politiek directeur van Groen was voordien al een bekend gezicht als directeur van 11.11.11. Daar stopte hij in 2019 om als wit konijn op de lijst te gaan staan. Toen zonder succes, nu met.

Bogdan Vanden Berghe.

Bart Van Opstal

7.993 stemmen

Vlaanderen leerde Bart Van Opstal kennen toen hij in 2000 als politieagent meedeed aan het tv-programma Big Brother, waarbij onbekende Vlamingen zich laten opsluiten in een huis vol camera’s. Van Opstal haalde de finale. “Het maakte van mij een andere mens, anders was ik allicht nog die brave flik geweest”, zei hij daarover. Na het programma werd hij café-uitbater en in 2012 brak hij het wereldrecord tappen. Hij is al sinds de jaren 90 lid van het Vlaams Belang, maar kwam daar pas voor uit in 2020. Nu raakte hij verkozen.

© Joren De Weerdt

Dominiek Sneppe

10.122 stemmen

“Op zich heb ik niets tegen holebi’s. De vraag is alleen of ze moeten kunnen trouwen en kinderen adopteren. Dat vind ik een brug te ver.” Vlaams Belang-nieuwkomer Dominiek Sneppe was in 2019 meteen voorwerp van controverse. Ze kreeg een spreekverbod van de partij, maar kreeg wel de tweede plaats in West-Vlaanderen en raakte opnieuw verkozen.

© BELGA

Jan Peumans

22.165 stemmen

Hij voerde geen campagne en duwde de N-VA-lijst van Zuhal Demir in Limburg, maar kreeg zo veel stemmen dat hij verkozen werd. In 2019 had hij nochtans afscheid genomen van de politiek. Peumans is nu 73 jaar. “Ik weet nog niet of ik ga zetelen”, zegt hij.

Peumans.

Mercina Claesen

9.729 stemmen

Met haar 22 jaar is studente Mercina Claesen (Vlaams Belang) de jongste verkozene. Ze studeert sociaal werk, woont in Bilzen en is 8 maanden jonger dan Amina Vandenheuvel (PVDA) uit Antwerpen. Claesen is een van de gezichten van het Nationaal Studenten Verbond (NSV).

Mercina Claesen© Boumediene Belbachir

Natalie Eggermont

9.224 stemmen

Om haar zetel in het federaal parlement op te nemen, zal Natalie Eggermont (PVDA) haar job als spoedarts moeten opgeven. “Met pijn in het hart: arts ben je voor het leven en ik zal het altijd blijven missen. Maar je krijgt wellicht maar één keer dergelijke kans”, zegt ze nu. Eerder had ze in de Krant van West-Vlaanderen gezegd dat ze zich ‘doodschaamt’ voor het loon dat ze als spoedarts verdient.

© Florian Van Eenoo

(kba,svw,fl,bst,ksn)

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *