Het moest een onderzoek worden naar de moleculen die chocola zo’n heerlijk aroma geven. Wetenschappers van Sciensano en de universiteit van Louvain-La-Neuve maakten voor die studie hun eigen chocola en analyseerden in elke stap van het proces de samenstelling van het product.

LEES OOK. “Het bewijs dat het schadelijk is, wordt sterker en sterker”: ultrabewerkt voedsel nog ongezonder dan gedacht

Van sommige van die ‘α,β-unsaturated carbonyls’, zoals de moleculen heten, is bewezen dat ze toxisch zijn vanaf een bepaalde hoeveelheid. Ze kunnen het DNA beschadigen en zijn daarom ook potentieel kankerverwekkend. De Europese Unie heeft een van die moleculen, furan-2(5H)-one, vijf jaar geleden van de lijst met toegelaten aroma’s gehaald. Maar die moleculen ontstaan soms ook spontaan tijdens het bakproces, en dat is waar de studie zich op richtte.

Supermarkt

Het resultaat was op het eerste gezicht geruststellend. De door de wetenschappers zelfgemaakte chocolade bleek die molecule wel te bevatten, maar in een veel te lage dosis om de gezondheid te schaden. Maar toen de wetenschappers ook de chemische samenstelling van 22 voorverpakte snacks controleerden, gingen de alarmbellen af.

“De toxische drempel is 0,15 microgram per persoon per dag, maar bij die producten vonden we hoeveelheden tot boven de 4.000 microgram per kilo”

Alexandre Dusart

Onderzoeker

“Niet specifiek producten met chocola, maar wel de wafeltjes, de cakejes en de pannenkoeken bevatten onrustwekkende hoeveelheden van die molecule”, zegt onderzoeker Alexandre Dusart aan onze redactie. “De Europese instantie voor voedselveiligheid legt de toxische drempel op 0,15 microgram per persoon per dag, maar bij die producten vonden we hoeveelheden tot boven de 4.000 microgram per kilo. Als je die desserts eet, kan je dus boven die drempel uitkomen.”

LEES OOK. Hoe gevaarlijk is ultrabewerkt voedsel? “Eet er zo weinig mogelijk van”

Spontaan ontstaan

Om welke producten het exact gaat, willen de onderzoekers niet zeggen. “Maar het gaat om de types verpakte koeken die je gewoon in de rayons van de Belgische supermarkten vindt, want daar hebben we ze ook gekocht”, zegt Dusart. “De koekjesfabrikanten voegen de moleculen zelf niet toe, maar die ontstaan op natuurlijke wijze tijdens het bakproces. Er is nu meer onderzoek nodig om te kijken wanneer en hoe ze precies ontstaan.”

De voorbije jaren kwamen al verschillende onderzoeken naar boven waaruit bleek dat ultrabewerkt voedsel erg ongezond is. En dat ligt aan meer dan alleen de hoeveelheid suiker, zout en vet. Een overzichtsstudie wees onlangs nog uit dat het in verband gebracht wordt met hart- en vaatziekten, diabetes, obesitas en kanker.

De Europese voedselautoriteit besliste vorige maand nog om het bestaande verbod te verlengen op een reeks smaakversterkers en additieven, waaronder de moleculen die de onderzoekers in de wafeltjes hadden aangetroffen.

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....