Help anderen door deze informatie met je kennissen op je social media te delen!

Vandaag hebben ministers Yesilgoz, De Jonge en Van Gennip de allereerste ‘Nationale Extremismestrategie’ naar de Tweede Kamer gestuurd. Die is tot stand gekomen onder coördinatie van terreurbestrijder NCTV in samenwerking met meerdere departementen.

Er zijn al langer zorgen over de toename van extremisme en de dreiging die daarvan uitgaat, staat in het rapport. Het is belangrijk dat we de democratische rechtsorde in ons land blijven beschermen tegen extremistische invloeden, schrijft de NCTV. “Hierin is een rol weggelegd voor de samenleving en de overheid.”

—Lees verder na dit advertentieblokje—

https://www.hetnieuwsmaardananders.nl/wp-content/uploads/2024/05/verspreidt-u-desinformatie-dan-bent-u-volgens-de-staat-mogelijk-een-gewelddadige-extremist-1.png

“Waar nodig moeten we onze politieke ambtsdragers en het publieke debat beschermen. Tegen strafbare uitingen, maar ook tegen content die niet strafbaar is, maar wel schadelijk is voor de samenleving. Zoals content die extremistisch gedachtegoed normaliseert of desinformatie,” stelt de NCTV.

Hoedje geschrokken

Tweede Kamerlid Pepijn van Houwelingen heeft de Nationale Extremismestrategie eens doorgenomen en is zich een hoedje geschrokken.

In de strategie is extremisme gedefinieerd als het uit ideologische motieven bereid zijn om niet-gewelddadige en/of gewelddadige activiteiten te verrichten die de democratische rechtsorde ondermijnen.

Dit kent vele vormen, waaronder het opdringen van ‘extremistische denkbeelden’ door intimidatie of bedreigingen of door systematisch aan te zetten tot wantrouwen tegen instituties als de wetenschap, de rechtspraak of de journalistiek.

Mogelijk een ‘gewelddadige extremist’

Extremisten kunnen dit volgens de strategie doen door bijvoorbeeld het verspreiden van boodschappen die gericht zijn ‘op het delegitimeren van instituties’, door het ‘zaaien van twijfel over zaken waar binnen de wetenschap weinig onenigheid over bestaat’ of door ‘de legitimiteit van bijvoorbeeld de politiek of politie af te wijzen op basis van een bepaalde ideologie’.

Van Houwelingen: “Wantrouwt u de journalistiek? Of betwijfelt u de wetenschappelijke consensus? Dan bent u volgens de zojuist verschenen ‘Nationale Extremismestrategie’ van de rijksoverheid een extremist.”

In de strategie wordt het verspreiden van desinformatie genoemd als voorbeeld van ‘extremistische gedragingen’, onder het kopje ‘gewelddadig’.

“Verspreidt u ‘desinformatie’? Dan bent u volgens de staat mogelijk een ‘gewelddadige extremist’. Vergelijkbaar met een moordenaar of aanslagpleger,” merkt Van Houwelingen op.

Dan valt het mee

Ook het optuigen van parallelle instituties is volgens de strategie een voorbeeld van een ‘extremistische gedraging’, maar dat valt in de categorie ‘niet gewelddadig’.

“Begint u samen met andere ouders uw eigen school? Dan valt het mee. Dan bent u in potentie een ‘niet-gewelddadige’ extremist,” stelt Van Houwelingen vast.

Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

4.9
14
stemmen

Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!

+

Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen

Aanmelden

?

+

Volg ons op ons gratis Telegram kanaal

Volg Ons

?

+

Steun ons met een vrijwillige bijdrage

Doneer

?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *