Toen hij op reis was werd Orban geïnterviewd over zijn reis – die uiteindelijk ook nog naar Beijing ging. In het gesprek met Die Weltwoche legde hij uit dat hij om kan gaan met de Brusselse kritiek (die ook uit alle andere West-Europese hoofdsteden komt).
“Je moet jezelf geestelijk voorbereiden,” aldus Orban. “Dus dat heb ik gedaan. Ik heb een beslissing genomen wetende dat er een slechte reactie zou komen vanuit het Westen en Brussel. Maar ik ben ervan overtuigd dat dit de plicht is die ik nu eenmaal heb omdat ik de enige Westerse leider ben die met zowel Kiev als met Moskou kan praten. Alle anderen hebben een situatie gecreëerd waarin ze niet direct kunnen communiceren met de twee belangrijkste betrokkenen, met name niet met Moskou.”
Vervolgens legde hij uit dat dit soort besprekingen noodzakelijk zijn omdat er op grote schaal doden vallen. Het leed is ongekend. Een duizend doden per dag soms. “In de tijd dat wij dit gesprek met elkaar hebben zijn er weer 12 doden gevallen,” aldus Orban tegen de journalist. “Weduwen, kinderen zonder vader…”
“Wat er gebeurt is vreselijk. Het is emotioneel volkomen onacceptabel,” ging Orban verder. “Het is zo vreselijk… en dat is precies de motivative waarom ik de prijs die ik moet betalen in Brussel voor lief neem.”
Westen wil oorlog
Bij BlckBx spraken ze over deze uitspraken van Orban. Jan van de Beek legde uit dat hij Orban wel begreep. Maar, ging hij verder, de Hongaarse leider is niet écht bezig met een vredesmissie. Het is eerder een soort van missie om iets van een dialoog te beginnen met elkaar: een poging om verschillende landen en leiders met elkaar te laten práten. Niet meer, niet minder. Zo’n dialoog kan dan hopelijk zorgen voor initiatieven om voor vréde te gaan. Er liggen immers voldoende voorstellen op tafel.
Daarbij viel het Van de Beek op dat Orban ook onderstreepte dat hij dit doet vanuit zijn christenzijn. Als Christen wil Orban voorkomen “dat dit uitloopt in een alles vernietigend conflict.” En als Christen geeft hij natuurlijk altijd de voorkeur aan vrede boven oorlog – als dat op een goede manier mogelijk is.
Jelena Postuma was ook in de studio en legde uit dat “Orban ook ons belang hiermee dient, indirect.” Want, zei ze, hoe langer het conflict doorgaat, hoe groter de kans dat het uitloopt op een grootschalige oorlog waarbij mogelijk ook Nederland betrokken is. Letterlijk. Direct.
Natuurlijk is dat precies het probleem… Want Orban wil vrede. Amerika en ook West-Europa zijn daar echter helemaal niet in geïnteresseerd. Amerikaanse politici hebben al vaker publiekelijk gezegd dat ze de oorlog in Oekraïne helemaal geweldig vinden omdat het een relatief “goedkope” manier is om Rusland te verzwakken… en ook nog eentje waarbij “er geen Amerikaanse doden vallen.” Oekraïeners worden vanuit Amerika met plezier opgeofferd. Het kost ze wat geld – maar zelfs dat eigenlijk niet, want al het geld dat Amerika en Europa aan Oekraïne geven wordt teruggepompt in de Amerikaanse wapenindustrie.