De voornaamste struikelblokken in de Vlaamse formatie waren al voor het avondeten – pizza’s en vitello tonnato trouwens – afgehandeld. Over de omgevingsdossiers zijn de onderhandelende partijen N-VA, Vooruit en CD&V het eens geraakt. De nieuwe Vlaamse regering zal zich inzetten om op een geloofwaardige manier het stikstofbeleid aan te passen. Na 2030 moeten omgevingsvergunningen afgeleverd worden op basis van de uitstoot van landbouwbedrijven, niet op basis van de neergeslagen stikstof in de omringende gebieden. Een nagel waar CD&V al langer op klopt. Volgens een andere partij zijn de stikstofregels tot dan wel in steen gebeiteld.

Verschillende bronnen geven aan dat er ook een akkoord is over het opkopen van landbouwgrond door de overheid, nog zo’n eis van de boeren. Voortaan zal de overheid waardevolle landbouwgrond zo veel mogelijk aan de boeren laten. Het is vooral de minder goede gronden die de overheid zal opkopen om natuur te ontwikkelen.

Ook in een ander gevoelig dossier is er intussen een compromis bereikt. Wie nu een huis koopt moet binnen de vijf jaar renoveren tot label D. Die renovatieplicht wordt nu bevroren op ‘label D’ en wordt de komende decennia dus niet strenger.

Na de landbouwdossiers zouden ook de thema’s welzijn en onderwijs grotendeels afwerkt zijn, al zou de heel gevoelige kwestie over het hoofddoekenverbod in het onderwijs pas later aan bod komen wanneer het gaat over de neutraliteit van de overheid. N-VA wil het verbod uitbreiden in het onderwijs en in de administratie. Daar stuiten ze op Vooruit, die daar niet van wil weten.

Waar wél consensus over lijkt te bestaan, is om het gebruik van de smartphone op school aan banden te leggen. Hoewel N-VA wat op de rem stond, is er vooral op vraag van Vooruit afgesproken dat de gsm gebannen wordt uit het lager onderwijs. In het secundair wordt hij fors afgeraden en er komt een onderzoek naar de impact van de smartphone op mentale gezondheid van jongeren. Het ging ook over hoe streng de overheid wil optreden tegen ouders met buitenlandse roots die onvoldoende Nederlands spreken.

Er zijn nog andere knopen te ontwarren. Zo moeten het luik binnenlands bestuur – met daarin de mogelijke afschaffing van de provinciebesturen – en het thema van de politieke vernieuwing nog aan bod komen.

Er is nog discussie over het snoeien in het aantal Vlaams Parlementsleden van 124 naar 100. Daar zijn N-VA en Vooruit voor, CD&V is tegen. Daarnaast is er ook nog onenigheid over de opkomstplicht bij de lokale verkiezingen. De vorige Vlaamse regering – met daarin CD&V en N-VA – schafte die af, maar Vooruit wil opnieuw iedereen verplichten om naar de stembus te gaan. Wellicht komt er een compromis in de vorm van een evaluatie van de nieuwe kiesregels na de verkiezingen van 13 oktober. In het thema politieke vernieuwing zit ook de verlaging van de uittredingsvergoedingen voor parlementsleden.

Donderdagnacht was aanvankelijk niet duidelijk of alle onderhandelaars wilden doorgaan tot het gaatje, maar rond iets voor middernacht kwamen er signalen dat ze gaan proberen om door te werken tot er een akkoord is.

In ieder geval stopt het werk niet bij het ontwarren van de knelpunten. Eens alle inhoudelijke gevechten gestreden zijn, moet het nog gaan over het verdelen van de bevoegdheden. Maar de ministerportefeuilles verdelen is voer voor de partijvoorzitters. N-VA-


Source: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20240926_97121424

.


Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....