“Het was onze laatste dag op IJsland en we wilden absoluut nog één attractie meepikken: de Blue Lagoon, opgewarmd door de vulkanische activiteit. Lang heeft het helaas niet geduurd.” Enkele Vlaamse toeristen getuigen hoe ze moesten vluchten na vulkaanalarm.

Gisteren om 20:10

De IJslandse meteorologische dienst (IMO) waarschuwde woensdagochtend voor “intense seismische activiteit” en voor een nakende uitbarsting. Sinds 13 uur lokale tijd (15.00 uur Belgische tijd) stroomt er effectief lava uit een vulkaan op het IJslandse schiereiland Reykjanes, in het zuidwesten van het land.

Het is de vijfde keer sinds december vorig jaar dat het gebied getroffen wordt door een vulkaanuitbarsting. Dit is volgens kenners de ergste uitbarsting. De meest spectaculaire ook: het lijken wel grote fonteinen vol gloeiende lava. De politie heeft de noodtoestand afgekondigd. De scheur waar lava uit gespuwd wordt, is bijna 4 kilometer lang.

De uitbarsting vindt plaats nabij Sundhnúk, ten noorden van het kustdorp Grindavik. Een Vlaams koppel was woensdag in de buurt en werd geëvacueerd uit de Blue Lagoon, een toeristische trekpleister. “Het was onze laatste dag op IJsland en we wilden absoluut nog één attractie meepikken: de Blue Lagoon, opgewarmd door de vulkanische activiteit”, vertellen Maxim en Marie. “Lang heeft het helaas niet geduurd. We lagen maar tien minuten in het water te genieten toen een luid alarm afging.”

Iedereen moest onmiddellijk het water uit. Tijd om te douchen was er niet. Enkel snel omkleden en vertrekken. “Sommige mensen die een gezichtsbehandeling kregen op dat moment, moesten zelfs met een masker op het gezicht vertrekken”, klinkt het.

Paniek was er niet, zegt het koppel dat donderdag terugkeert naar België. “Bij aankomst hing er een bord om aan te kondigen dat wanneer het alarm afging, iedereen onmiddellijk uit het water moest. We wisten dus vooraf dat het kon gebeuren.”

(lees verder onder de video)

Professor geofysica Magnús Tumi Guðmundsson vloog woensdagavond met een helikopter boven de regio en stelde vast dat de kloof gestaag is gegroeid tot ongeveer 3,2 tot 3,4 kilometer. Volgens de professor verspreidde de lava zich over een gebied van 5,5 vierkante kilometer.

In de loop van de namiddag bereikte de lava de verdedigingsmuren ten westen van Grindavik. De lava bedreigt ook een communicatiemast van de Amerikaanse marine.

Voorlopig worden geen woongebieden bedreigd, maar dat kan snel veranderen. De politie heeft de noodtoestand uitgeroepen en alles is in gereedheid gebracht voor grote evacuaties, indien nodig.

© AP

© AFP

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *