Het winteruur: een uur terug in de tijd

Tijdens de nacht van zaterdag op zondag draaien we de klok een uur terug, want de wintertijd gaat in. Dit betekent dat we een uur langer kunnen slapen. Om 3 uur ’s nachts wordt het opnieuw 2 uur ’s nachts. Hierdoor is het in de ochtend een uur eerder licht, maar ’s avonds ook een uur vroeger donker.

Waarom verzetten we de klok?

Sinds 1977 verzetten we twee keer per jaar onze klok. Het oorspronkelijke doel was energiebesparing. Door de uren met zonlicht meer te laten samenvallen met het leefpatroon van mensen, hoopte de overheid energie te besparen.

Is er een plan om het verzetten van het uur af te schaffen?

Er wordt al tientallen jaren gediscussieerd over het afschaffen van de zomer- of wintertijd. In 2018 werd er een voorstel gedaan om het verschil af te schaffen en het hele jaar door dezelfde tijd te hanteren. Hoewel het oorspronkelijk de bedoeling was om in 2021 voor een laatste keer te schakelen, heeft geen enkel Europees land zijn voorkeur officieel doorgegeven. Het afschaffen van de uurwissel zal naar verwachting nog enkele jaren duren.

Waarom willen experts van het verzetten van het uur af?

Het verzetten van het uur heeft een impact op ons slaapritme en onze gezondheid. Een permanente zomertijd zou ervoor zorgen dat de zon pas tegen kwart voor tien ’s ochtends opkomt in de winter, wat betekent dat we in het donker aan onze dag zouden beginnen. Daglicht is echter essentieel om wakker te worden. Daarnaast heeft het verzetten van het uur ook invloed op onze biologische klok, die de werking van ons hele l


Source: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20241026_96469286

.


Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....