Weinig landen zijn liberaler dan Duitsland wanneer het aankomt op naaktheid in het openbaar. Op de Duitse stranden zijn dikwijls zones voorbehouden aan naturisten en er heerst veel tolerantie wanneer nudisten en geklede mensen zich toch mengen. Onze oosterburen kennen een Freikörperkultur (FKK) of ‘vrije lichaamscultuur’ die teruggaat tot het einde van de 19de eeuw en van oorsprong een reactie was tegen het opkomende materialisme en de industrialisering.

Maar de vrijheid van het naakt gaan staat er onder druk, want de nudisten in Duitsland zijn stilaan met uitsterven bedreigd. Op haar 50-jarig jubileum telde de Duitse Vereniging voor Vrije Lichaamscultuur (DFK) nog 65.000 leden. Nu nog maar iets meer dan de helft, 34.000.

Hoe het zover kon komen? “De oorzaken zijn complex. Er zijn generatieconflicten tussen de vele ouderen en de weinige jongeren in de clubs”, zegt DFK-voorzitter Alfred Sigloch (67). Veel nudistenclubs zouden afkerig staan tegenover vernieuwing, waardoor de gemiddelde leeftijd bij de clubs dikwijls boven de 60 ligt.

LEES OOK. Altijd al naakt willen trouwen? Op dit Italiaans strand kan het

Ook de digitalisering speelt een rol. “De lichaamscultus op Tiktok en Instagram verhoogt de drempel om zich uit te kleden in het bijzijn van anderen”, zegt Sigloch in de Duitse krant Bild. Dankzij de smartphone heeft iedereen ook vrijwel te allen tijde een camera bij de hand, wat de angst vergroot om stiekem gefotografeerd te worden.

Groter ledenverlies dan katholieke kerk

“Nudisme is niet meer populair, door de angst voor de zon, drones en smartphones. De clubs worden zwaar getroffen. Ze verliezen meer leden dan de katholieke kerk”, zegt naturist René Hartwig (63) uit Keulen in de Duitse krant.

LEES OOK. Nudisten protesteren tegen kabelbaan boven naaktstrand: “Ik wil niet op het internet belanden”

Sigloch betreurt dat sommige nudistenclubs er noodgedwongen de brui aan geven, maar belooft om de problemen aan te pakken en de beweging nieuw leven in te blazen. “We zullen vechten om iedereen die bij ons wil horen aan boord te houden”, zegt hij. “Nudisme is een eeuwenoude cultuur die niet kan en mag sterven.”

Redenen voor optimisme zijn er ook, want de zowat 34.000 leden van vandaag zijn geen dieptepunt. Vijf jaar geleden waren er zelfs maar 30.000, maar de coronapandemie, een periode waarin mensen weer meer de connectie met de natuur opzochten, deed het ledenbestand weer wat aandikken.

LEES OOK. Spaanse nudisten hebben het helemaal gehad met geklede toeristen op naaktstrand: “We voelen ons ongemakkelijk en het is respectloos”

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *