De wereldwijde wijnconsumptie heeft in 2024 een flinke klap gekregen. Volgens het jaarlijkse rapport van de Internationale Organisatie voor Wijn (OIV) is de consumptie met 3,3 procent gedaald tot het laagste niveau sinds 1961. Deze daling wordt toegeschreven aan structurele veranderingen in consumptiepatronen en economische onzekerheid.
De OIV spreekt van een ‘perfecte storm’ die heeft geleid tot deze terugval. Belangrijke markten, zoals de Verenigde Staten, hebben te maken met een dalende vraag. Daarnaast zijn er inflatie en stijgende productiekosten, waardoor consumenten gemiddeld 30 procent meer betalen voor een fles wijn dan vijf jaar geleden.
In Europa, dat goed is voor bijna de helft van de wereldwijde wijnconsumptie, is het verbruik met 2,8 procent gedaald. Vooral Frankrijk heeft het zwaar te verduren met een daling van 3,6 procent. Alleen in Spanje en Portugal is er nog een lichte stijging te zien.
Ook de wijnproductie heeft te lijden gehad. In 2024 was de productie op het laagste niveau in meer dan zestig jaar, met 225,8 miljoen hectoliter. Dit komt door extreme weersomstandigheden zoals droogte en overmatige regenval. Italië blijft de grootste producent, gevolgd door Frankrijk en Spanje.
Ondanks de lagere volumes is de exportwaarde van wijn stabiel gebleven op 35,9 miljard euro, dankzij hogere prijzen. Vooral de populariteit van prosecco heeft ervoor gezorgd dat de export van Italië is gestegen.
Deze cijfers tonen aan dat de wijnindustrie te maken heeft met grote uitdagingen. Het is belangrijk voor producenten om zich aan te passen aan veranderende consumptiepatronen en economische omstandigheden om zo de toekomst van de industrie veilig te stellen.
Source: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20250415_97038748
.
